Bafta 2016: Τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια του έτους, σύμφωνα με τη Βρετανική Ακαδημία

Bafta 2016: Τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια του έτους, σύμφωνα με τη Βρετανική Ακαδημία
LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 05: General view of atmosphere at the Fallout 4 video game launch event in downtown Los Angeles on November 5, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Mike Windle/Getty Images for Bethesda)
LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 05: General view of atmosphere at the Fallout 4 video game launch event in downtown Los Angeles on November 5, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Mike Windle/Getty Images for Bethesda)
Mike Windle via Getty Images

Το Fallout 4 της Bethesda κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού της χρονιάς στα φετινά βραβεία BAFTA για videogames.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου για πολλούς δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο πιο πρόσφατος τίτλος της ιστορικής σειράς post-apocalyptic, «μεταπυρηνικών» (σε μια alternate history Γη μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, που συνδυάζει χαρακτηριστικά σύγχρονης τεχνολογίας με πιο ρετρό στοιχεία, τα οποία παραπέμπουν στη δεκαετία του 1950) παιχνιδιών ρόλων (RPG) ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, όπως άλλωστε και όλοι οι προκάτοχοί του, από τη δεκαετία του '90 ακόμα. Ακόμα και αν η «αναγέννηση» της σειράς τον 21ο αιώνα αποτέλεσε ένα παράτολμο βήμα, καθώς τα Fallout 1&2 (όπως και το Fallout Tactics) ήταν ισομετρικά, ενώ το Fallout 3 και οι συνέχειές του (το Fallout: New Vegas και Fallout 4) υιοθέτησαν την οπτική πρώτου προσώπου που αποτελεί σήμα κατατεθέν της άλλης μεγάλης σειράς της Bethesda, της fantasy εποποιΐας των Elder Scrolls (αν και υπάρχει και η επιλογή να παίξει κανείς σε τρίτο πρόσωπο).

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για την πρώτη φορά που η Bethesda κατακτά το βραβείο, ενώ δεν κέρδισε σε κάποια άλλη κατηγορία.

Μεταξύ των άλλων νικητών βρίσκει κανείς το (αμφιλεγόμενο για πολλούς, λόγω εκτεταμένων προβλημάτων κατά την κυκλοφορία του) Batman: Arkham Knight, το Everybody's Gone to the Rapture και το Bloodborne. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η (αδικαιολόγητη, κατά την άποψη του γράφοντος) απουσία ενός εκ των πλέον «μεγάλων» ονομάτων του τελευταίου καιρού στον κόσμο του gaming, του Witcher 3, καθώς το τρίτο κεφάλαιο μιας από τις κορυφαίες σειρές RPG των τελευταίων ετών, με πρωταγωνιστή τον επαγγελματία κυνηγό τεράτων Geralt of Rivia, σε έναν απίστευτα λεπτομερή (βασισμένο στα βιβλία του Πολωνού συγγραφέα Andrzej Sapkwoski) dark fantasy κόσμο, δεν φαίνεται να συγκίνησε τους κριτικούς της Βρετανικής Ακαδημίας.

Ωστόσο, θετική εντύπωση προκάλεσε η βράβευση του John Carmack, «πατέρα» του είδους των first person shooters («Doom clones» για τους παλαιότερους) και δημιουργού του θρυλικού Doom, του Wolfenstein 3D (wolf3d για τους...αρκετά παλιούς) και των Quake.

Ο Carmack τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της ακαδημίας (Bafta Fellowship) και η βράβευσή του αποτελεί έμμεση πλην σαφή ένδειξη της «έκρηξης» που αναμένεται στον χώρο του gaming μετά την είσοδο και καθιέρωση της Εικονικής Πραγματικότητας (VR). Σημειώνεται πως, πέραν του ίδιου του χαρακτήρα των παιχνιδιών του Carmack (τα FPS πάντα θεωρούνταν ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης εμβύθισης του gamer στον κόσμο του παιχνιδιού), ο ίδιος εργάζεται πλέον για την Oculus (Facebook), που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους στην αναγέννηση της εικονικής πραγματικότητας.

Επίσης, σημειώνεται πως τον Μάιο αναμένεται η κυκλοφορία του νέου τίτλου της σειράς των Doom, που, καθώς επί της ουσίας συνιστά reboot, ονομάζεται απλά...Doom.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των νικητών:

Best game: Fallout 4 (Bethesda Game Studios)

British game: Batman: Arkham Knight (Rocksteady Studios)

Debut game: Her Story (Sam Barlow)

Story: Life Is Strange (Dontnod Entertainment)

Performer: Everybody's Gone to the Rapture (Merle Dandridge)

Artistic achievement: Ori and the Blind Forest (Moon Studios)

Audio achievement: Everybody's Gone to the Rapture (The Chinese Room)

Family game: Rocket League (Psyonix)

Game design: Bloodborne (FromSoftware)

Game innovation: Her Story (Sam Barlow)

Mobile and handheld game: Her Story (Sam Barlow)

Multiplayer game: Rocket League (Psyonix)

Music: Everybody's Gone to the Rapture (The Chinese Room)

Original property: Until Dawn (Supermassive Games)

Persistent game: Prison Architect (Introversion Software)

Sport game: Rocket League (Psyonix)

Ones to watch: Sundown (Mild Beast Games)

eSports audience award: Smite (Hi-Rez Studios)

Bafta fellowship: John Carmack

Δημοφιλή