Σάλος με βίντεο που δείχνει γυναίκα να κακοποιείται σε διάδρομο ξενοδοχείου μπροστά στα μάτια περαστικών

Σάλος με βίντεο που δείχνει γυναίκα να κακοποιείται σε διάδρομο ξενοδοχείου μπροστά στα μάτια περαστικών

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ενώ στη χώρα έχει ανοίξει δημόσιος διάλογος για την απάθεια που δείχνει μεγάλη μερίδα Κινέζων μπροστά σε φαινόμενα βίας.

Κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ενός ξενοδοχείου στο Πεκίνο δείχνει έναν άνδρα να τραβά με βία μια γυναίκα από τα άκρα και τα μαλλιά και να τη ρίχνει με δύναμη σε έναν άδειο διάδρομο. Από το σημείο φαίνονται να περνούν αρκετοί περαστικοί, όμως μόνο ένας άνδρας τελικά επεμβαίνει. Ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν από το σημείο ήταν και ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Οι σοκαριστικές εικόνες δημοσιεύτηκαν στο Sina Weibo, πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, μια χρήστης που υποστηρίζει ότι είναι η γυναίκα του βίντεο. Η ίδια ασκεί κριτική στην παθητικότητα πολλών Κινέζων όταν βλέπουν ότι κάποιος άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Η γυναίκα εξηγεί ότι οι περαστικοί ίσως πίστεψαν πως πρόκειται για έναν καβγά μεταξύ συζύγων και δεν θέλησαν να επέμβουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που περαστικοί στην Κίνα φαίνονται να αγνοούν τέτοιου είδους περιστατικά. Το 2011 σάλο είχε προκαλέσει ένα βίντεο που έδειχνε αυτοκίνητο να χτυπά δίχρονο κορίτσι και να φεύγει από το σημείο. Το κορίτσι βρισκόταν σοβαρά χτυπημένο στον δρόμο για αρκετή ώρα, ενώ 18 άτομα φαίνονται να περνούν από δίπλα της. Κανείς όμως δεν την βοηθά. Όταν τελικά κάποιος μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο ήταν αργά.

Το 2015 βίντεο έδειχνε ένα 57χρονο να λιποθυμά δίπλα στον δρόμο. Από το σημείο φαίνεται να περνούν τέσσερα αυτοκίνητα και 23 πεζοί, όμως κανένας δεν τον βοηθά. Ο άνδρας τελικά έχασε την ζωή του.

Σύμφωνα με το BBC, ο λόγος που πολλοί δείχνουν απρόθυμοι να βοηθήσουν είναι επειδή έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά τραυματισμένων ανθρώπων που μήνυσαν εκείνους που τους βοήθησαν.

Δημοφιλή