124 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Υπήκοος Πακιστάν δεν έγινε δεκτός για άγνωστους λόγους

124 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Υπήκοος Πακιστάν δεν έγινε δεκτός για άγνωστους λόγους
Eurokinissi

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έπεσαν το πρωί της Παρασκευής τέσσερις ακτιβιστές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν πλοίο που μετέφερε μετανάστες στο Δικελί. Οι ακτιβιστές προσήχθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρά τις προσπάθειές τους να σταματήσουν το πλοίο, αυτό συνέχισε την πορεία του, μεταφέροντας 45 μετανάστες από το Πακιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο. Συνολικά, σήμερα, Παρασκευή, επαναπροωθήθηκαν 124 μετανάστες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής δόθηκε τέλος στον αποκλεισμό του κεντρικού λιμένα της Χίου. Είχαν προηγηθεί επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να διακομιστεί στο Νοσοκομείο λόγω σοκ.

Σύμφωνα με το Politischios, το λιμεναρχείο προέβη σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 βρίσκονται στο κτίριο του Λιμεναρχείου.

Τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτό οδήγησε τον Δήμαρχο και τον Λιμενάρχη να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων. Δεχόμενοι και παραινέσεις από τις ΜΚΟ, και τις ομάδες των χιώτικων εθελοντικών οργανώσεων, επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας το λιμένα που παραδόθηκε στις αρχές.

Tην ίδια στιγμή, περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίζουν σήμερα Παρασκευή για τέταρτη μέρα την κατάληψη μέρους της εισόδου του χοτ σποτ. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνούνται να λάβουν τροφή και από χθες Πέμπτη και νερό.

Ζητούν να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Δημοφιλή