Ιράκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Βαγδάτη

Ιράκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Βαγδάτη
US ambassador to Iraq Stuart Jones (L) walks with Secretary of State John Kerry (R) as he arrives via military transport at Baghdad International Airport in Baghdad on April 8, 2016. / AFP / POOL / JONATHAN ERNST (Photo credit should read JONATHAN ERNST/AFP/Getty Images)
US ambassador to Iraq Stuart Jones (L) walks with Secretary of State John Kerry (R) as he arrives via military transport at Baghdad International Airport in Baghdad on April 8, 2016. / AFP / POOL / JONATHAN ERNST (Photo credit should read JONATHAN ERNST/AFP/Getty Images)
JONATHAN ERNST via Getty Images

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποιεί σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προκειμένου να διαβεβαιώσει το Ιράκ για τη στήριξη των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη χώρα αυτή.

Ο Κέρι, ο οποίος έφθασε το πρωί από το Μπαχρέιν, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι, τον ομόλογό του Ιμπραήμ αλ-Τζααφάρι και τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Νετσιρβάν Μπαρζανί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

Ο Κέρι είχε επισκεφθεί τελευταία φορά τη Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν συγκροτήθηκε ο διεθνής συνασπισμός κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας "θα επιμείνει στη σταθερή μας στήριξη προς την ιρακινή κυβέρνηση τη στιγμή που είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις ασφαλείας, οικονομικές και πολιτικές. Θα συζητήσει επίσης για τη συνέχιση της στήριξης του συνασπισμού στις προσπάθειες του Ιράκ κατά του ΙΚ", διευκρίνισε ο Κίρμπι και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον ιρακινό λαό που εργάζεται για ένα ενωμένο, ελεύθερο, δημοκρατικό και ευήμερο μέλλον (για τη χώρα του)".

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επαναλάβει ότι η "καταστροφή" του ΙΚ παραμένει "πρώτη προτεραιότητά του", υπογραμμίζοντας ότι οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στο Ιράκ και στη Συρία. "Συνεχίζουμε να αποδυναμώνουμε την ηγεσία τους, τα οικονομικά τους δίκτυα, τις υποδομές τους. Θα τους καταδιώξουμε και θα τους νικήσουμε", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συμβουλίου στον Λευκό Οίκο στο οποίο μετείχε η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής συνασπισμός διεξάγει εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, παράλληλα με τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του κατά των τζιχαντιστών.

Για το Ιράκ, το Πεντάγωνο θα καταθέσει "μέσα στις επόμενες εβδομάδες" τις προτάσεις του στον πρόεδρο Ομπάμα για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στις ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε στα μέσα Μαρτίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.

Το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει επίσημα 3.870 στρατιώτες στο Ιράκ. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν 5.000, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι ένα λεπτό ζήτημα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να μην αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ. Είναι επίσης λεπτό ζήτημα στο Ιράκ, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 μεγάλες εκτάσεις γης βορείως και δυτικά της Βαγδάτης, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη, κυρίως στη δυτική επαρχία Αλ-'Ανμπαρ, με την υποστήριξη του συνασπισμού.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού αυτού στη Βαγδάτη παραδέχτηκε χθες ότι ο συνασπισμός έχει προετοιμαστεί καλύτερα για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, παρά για την ανακατάληψη της Ράκας, της "πρωτεύουσας" του αυτοανακηρυχθέντος "χαλιφάτου" του ΙΚ στη Συρία.

Ωστόσο για την ανακατάληψη της Μοσούλης, "θα χρειαστεί μια περίοδος ιδιαίτερα προσεκτικού σχεδιασμού και συντονισμού με τους Ιρακινούς", προειδοποίησε αμερικανός διπλωμάτης.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή