Νέες απειλές από τη Βόρεια Κορέα, με ισχυρισμούς περί δοκιμής κινητήρα διηπειρωτικού πυραύλου

Νέες απειλές από τη Βόρεια Κορέα, με ισχυρισμούς περί δοκιμής κινητήρα διηπειρωτικού πυραύλου
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δοκίμασε με επιτυχία έναν κινητήρα που είναι σχεδιασμένος για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ο νέος αυτός τύπος κινητήρα «εγγυάται» τη δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικού πλήγματος κατά της αμερικανικής ενδοχώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το τεστ φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο κέντρο δοκιμών πυραύλων μακράς εμβέλειας, κοντά στη δυτική ακτή, και είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά δοκιμών και εκτοξεύσεων από την απομονωμένη χώρα.

Τη δοκιμή επέβλεπε ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ. Η Βόρεια Κορέα θα είναι τώρα σε θέση να «κρατήσει κάθε άντρο κακών στη Γη, περιλαμβανομένης της ενδοχώρα των ΗΠΑ, εντός εμβέλειας» φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα θα έπρεπε να απέχει από πράξεις και ρητορική που αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή, και να επικεντρωθεί αντ'αυτού σε βήματα προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των διεθνών υποχρεώσεών της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχοι του χώρου της εθνικής άμυνας στη Νότια Κορέα δεν προέβησαν σε σχόλια σχετικά με τον ισχυρισμό.

Υπενθυμίζεται πως η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι είχε επιτύχει τη σμίκρυνση πυρηνικής κεφαλής, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο, ενώ πραγματοποίησε και δοκιμή επανεισόδου στην ατμόσφαιρα ενός πυραύλου, κάτι που υποδεικνύει πρόοδο στο πρόγραμμα διηπειρωτικών (ICBM) πυραύλων της.

Δημοφιλή