Επιστροφή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - Όσα χωρίζουν Αθήνα και δανειστές στο Ασφαλιστικό. Τι θα προτείνει το υπουργείο

Επιστροφή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - Ποιες οι διαφορές και οι «λαγοί» στο Ασφαλιστικό
A pedestrian walks past a euro-crisis graffiti mural painted on a wall in Athens, Greece, on Friday, Aug. 17, 2012. Greece's troika of international creditors, the ECB, the European Commission and the International Monetary Fund, will return to Athens in early September to assess progress as the Samaras administration seeks to hammer out 11.5 billion euros in budget cuts for 2013 and 2014. Photographer: Angelos Tzortzinis/Bloomberg via Getty Images
A pedestrian walks past a euro-crisis graffiti mural painted on a wall in Athens, Greece, on Friday, Aug. 17, 2012. Greece's troika of international creditors, the ECB, the European Commission and the International Monetary Fund, will return to Athens in early September to assess progress as the Samaras administration seeks to hammer out 11.5 billion euros in budget cuts for 2013 and 2014. Photographer: Angelos Tzortzinis/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Updated - Με σαφείς εντολές από τους προϊσταμένους τους μετά το ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες επέστρεψαν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές.

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να γεφυρώσει τις διαφορές με τους θεσμούς έως την Κυριακή και στη συνέχεια να αρχίσει τη συγγραφή των δύο κειμένων της συμφωνίας.

Στόχος είναι το κείμενο συμφωνίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα που θα υπογραφεί με το ΔΝΤ, να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τρίτη.

Ο χρόνος είναι ασφυκτικός καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία πριν από την αποχώρηση όλων για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με μία κατ΄ αρχήν συμφωνία θα μπορέσει να πάρει το πράσινο φως από το Eurogroup στις 22 Απριλίου, ενώ θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ.

Η τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραμένει άγνωστη, με τους Ευρωπαίους να επιθυμούν συμφωνία εντός του Απριλίου και το ΔΝΤ να βάζει διαρκώς εμπόδια.

Αυτή την επιθυμία βέβαια δεν την συμμερίζονται όλοι οι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την αξιολόγηση, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα.

Τα μέτωπα όμως που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και δύσκολα. Διαφορές υπάρχουν στο φορολογικό, καθώς οι θεσμοί προς το παρόν δεν αποδέχονται την απόδοση των έμμεσων φόρων, στα κόκκινα δάνεια, με πιο πιθανό να μοιάζει να μείνουν «ουρές» για την επόμενη αξιολόγηση, αλλά και το Ασφαλιστικό.

Οι διαφορές και οι "λαγοί" του Ασφαλιστικού

«Αίμα από τις επικουρικές συντάξεις», καμία αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές και αλλαγή στο σχέδιο Ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες και νέους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι όσα χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία στο Ασφαλιστικό.

Και μαζί με τα παραπάνω οι δανειστές έβγαλαν τελευταία στιγμή ακόμα «ένα λαγό από το καπέλο» ζητώντας κατάργηση του επιδόματος τέκνων που παίρνουν οι συνταξιούχοι με ανήλικα παιδιά.

Με δεδομένα όσα χωρίζουν τις δύο πλευρές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προσήλθε και σήμερα, Σάββατο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να γεφυρώσει το χάσμα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς έως την Κυριακή. Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο έχουν ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις σε όλα τα ανοιχτά θέματα, χωρίς όμως να απομακρύνονται από τις αρχικές τους θέσεις.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να εγγυηθεί για τον χρόνο κατάληξη της διαπραγμάτευσης, καθώς οι θεσμοί φέρνουν διαρκώς καινούργιες απαιτήσεις στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι επικεφαλής των Θεσμών πρόσθεσαν την τελευταία στιγμή ακόμα μια απαίτηση, ζητώντας να καταργηθεί από όλους τους σημερινούς συνταξιούχους το επίδομα τέκνων.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στην αποδοχή της περικοπής μόνο για όσους βγουν στο εξής στην σύνταξη, ενώ έχει ήδη αρνηθεί την κατάργηση του επιδόματος στους σημερινούς συνταξιούχους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως προέρχεται από τις απαιτήσεις των θεσμών για τις επικουρικές συντάξεις. Οι δανειστές επιμένουν οι «τρύπα» των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί εξολοκλήρου από την περικοπή των επικουρικών και να μην αυξηθούν οι Ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,5%, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Αντίθετα, το υπουργείο στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς προσανατολίζεται να ρίξει ακόμα λίγο των πήχη για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα 1.400 στα 1.300, προκειμένου να εξοικονομήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο χαμήλωμα του πήχυ θα φέρει 800 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα των 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθεί και ένα μαξιλαράκι για το έλλειμμα που εντοπίζεται την οκταετία 2019-2026. Ωστόσο, το υπουργείο εμφανίζεται ανυποχώρητο στο θέμα της αύξησης των εισφορών από εργοδότες και εργαζόμενους κατά 1,5%, προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλές επικουρικές συντάξεις. Προσέγγιση υπάρχει στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και 346 ευρώ με 15 χρόνια για την Εθνική Σύνταξη

Διαφωνίες υπάρχουν όμως στις ασφαλιστικές εισφορές των Αγροτών. Οι θεσμοί δεν αποδέχονται το σχέδιο σταδιακής μεταβατικότητας με δυνατότητα μόνιμης εισφοράς στο 16% του εισοδήματος αντί για 20% με τριετή μεταβατική περίοδο (14% το 2017, 15% το 2018 και 16% το 2019), γεγονός που δημιουργεί ακόμα μια εμπλοκή.

Αντίστοιχα διαφορές υπάρχουν και στις εισφορές των νέων επιστημόνων. Η κυβερνητική πρόταση την οποία αποδέχονται και οι θεσμοί προβλέπει για τα 2 πρώτα χρόνια να πληρώνουν 14% του εισοδήματός τους (768 ευρώ ετησίως στην κατώτατη κλάση) και 17% για τα επόμενα τρία χρόνια (954 ευρώ στην κατώτατη κλάση).

Ωστόσο, οι θεσμοί ζητούν η διαφορά έως το 20% να επιστραφεί από τους ασφαλισμένους, όταν μετά την πενταετία ξεπεράσουν ένα κατώφλι ετήσιου εισοδήματος. Αντίθετα, το υπουργείο αντιπροτείνει η διαφορά να επιστρέφεται από τους ασφαλισμένους λίγα χρόνια πριν βγουν στη σύνταξη.

Στο μέτωπο των συντελεστών αναπλήρωσης φαίνεται ότι οι δύο πλευρές βρήκαν τη χρυσή τομή με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,77 και να φτάνουν στο 2.

Αναφορικά με την απαίτηση του ΔΝΤ να καταγραφεί σε αυτή τη συμφωνία η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας, στελέχη του υπουργείου Εργασίας την χαρακτηρίζουν «εκτός τόπου και χρόνου» και σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή πλευρά διαφωνεί πλήρως με τη θέση του Ταμείου

Δημοφιλή