ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/04/2016 09:22 EEST | Updated 09/04/2016 09:38 EEST

Μικρές διαφορές στις απαιτήσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Men sit in front of a shop in central Athens, Greece, July 21, 2015. The Greek government submitted legislation to parliament on Tuesday required by its international lenders to start talks on a multi-billion euro rescue package. Prime Minister Alexis Tsipras has until Wednesday night to get those measures adopted in the assembly. A first set of reforms triggered a rebellion in his party last week and passed only thanks to votes from pro-EU opposition parties. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ελάχιστες είναι οι διαφορές στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο κείμενα των δανειστών για τη συμφωνία που δημοσίευσε σήμερα, Σάββατο, η εφημερίδα «Αγορά».

Η μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών βρίσκεται στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018: η ευρωπαϊκή πλευρά θέτει ως στόχο την παραμονή του 3,4% του ΑΕΠ, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί τον Αύγουστο, όμως το ΔΝΤ χαμηλώνει τον στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ, ζητώντας όμως «γενναία» διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Αυτό όμως δεν βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι ως προαπαιτούμενο η κυβέρνηση θα υιοθετήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016 και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να εξοικονομηθούν 0,75%, 2,25% και 3,2% του ΑΕΠ το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Στα κείμενα, τα οποία εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κυβέρνηση και τα οποία αποκαλύπτει η «Αγορά», εκτός από τις απαιτήσεις των φόρων, των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται «πάγωμα» στις προαγωγές και τα μπόνους για όσους ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια και να συνεχιστεί έως το 2018 η αναλογία μία πρόσληψη-πέντε αποχωρήσεις. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να εξοικονομηθούν 450 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, υπάρχουν ειδικές αναφορές στις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, περιφερειακά αεροδρόμια κλπ, ενώ ζητούνται -έως τον Ιούνιο- 5ετή business plans από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ζητούνται επίσης νέες παρεμβάσεις στον χώρο της δικαιοσύνης με αλλαγές άρθρων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να επιταχυνθούν οι εκδικάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών έως την προσεχή Τρίτη, ενώ κομβική ημερομηνία είναι και η 22α Απριλίου και η συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα κληθεί να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το μνημόνιο με το ΔΝΤ για να επανέλθει το τελευταίο ως χρηματοδότης, αλλά και για τη διευθέτηση του χρέους.

Αναλυτικά τι αναφέρεται στα κείμενα των δανειστών:

ΕΡΑΣΙΑΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο

Πλήρης εφαρμογή του νόμου 2012 για τις επικουρικές συντάξεις, εφαρμογή ρήτρας στα επικουρικά ταμεία

Εξορθολογισμός των επιδομάτων τέκνων, οικογενειών και επιδομάτων

Εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών εισφορών σε όλα τα ταμεία

Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019

Εθνική σύνταξη στα 384 (για 20 χρόνια ασφάλισης) και 345 ευρώ (για 15 χρόνια ασφάλισης)

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Σύνδεση εισφορών και επιδομάτων

«Πάγωμα» των τρεχουσών συντάξεων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ

Μόνιμη ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης και φορολογικού εισοδήματος

Αυστηροποίηση του ορισμού του επαγγελματία αγρότη

Φορολογικός συντελεστής 33% για εισοδήματα 20.000-30.000 ευρώ και 23,5% για τα 12.000-20.000 ευρώ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Να περιλαμβάνονται μεγάλοι και μικροί οφειλέτες στο μηχανισμό

Να γίνει ενίσχυση των απαιτούμενων

Εισαγωγή βάσης στοιχείων για τη αξιολόγηση

Εφαρμογή μηχανισμών συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών

Να επιτρέπεται η λήψη ταχύτατων δικαστικών αποφάσεων

Sponsored Post