Ο σωστός τρόπος να πλένετε τα χέρια σας: Τα έξι «βήματα» για να σκοτώνετε τα περισσότερα βακτηρίδια

Ο σωστός τρόπος να πλένετε τα χέρια σας: Τα έξι «βήματα» για να σκοτώνετε τα περισσότερα βακτηρίδια
Washing hands
Washing hands
Hemera Technologies via Getty Images

Όσο άσχημα και να τα πάει κάποιος με την προσωπική του υγιεινή, θεωρείται δεδομένο ότι ξέρει να πλένει τα χέρια του: Όλοι γνωρίζουν να το κάνουν, καθώς είναι το ελάχιστο δυνατόν που απαιτείται για την απόλυτα στοιχειώδη ατομική υγιεινή.

Ωστόσο, το να κάνεις σαπουνάδα, να τρίβεις τα χέρια σου για μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα και μετά να τα ξεπλένεις μάλλον είναι ανεπαρκές, σε σχέση με την πλήρη, έξι βημάτων μέθοδο που προτείνει ο ΠΟΥ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, ερευνητές του Glasgow Caledonian University στη Σκωτία πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία διαπιστώνεται πως η έξι βημάτων τεχνική είναι κατά πολύ ανώτερη της συνηθισμένης, τριών βημάτων, από μικροβιολογικής άποψης, όσον αφορά στη μείωση των βακτηριδίων («median bacterial count» 3,28 με 2,58 έναντι 3,08 με 2,88). Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χρόνια για την ολοκλήρωσή της (42,50 δευτερόλεπτα έναντι 35).

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν 42 γιατρούς και 78 νοσοκόμους/ νοσοκόμες κατά το πλύσιμο των χεριών τους με διάλυμα με βάση το αλκοόλ. Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και μεταξύ αυτών, ήταν λιγότεροι του αναμενομένου αυτοί που ολοκλήρωναν πλήρως τη διαδικασία των έξι βημάτων- συγκεκριμένα, γύρω στο 65%.

Δείτε το βίντεο για το σωστό πλύσιμο των χεριών:

Δημοφιλή