Φιλιππίνες: 18 στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με ισλαμιστές μαχητές της Αμπού Σαγιάφ

Φιλιππίνες: 18 στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με ισλαμιστές μαχητές της Αμπού Σαγιάφ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν ότι 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισλαμιστές μαχητές στα νότια της χώρας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Πάνω από 50 στρατιώτες τραυματίστηκαν το Σάββατο στις συγκρούσεις με μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στο νησί Μπασιλάν. Σκοτώθηκαν πέντε αντάρτες, μεταξύ των οποίων ένας Μαροκινός υπήκοος.

Σύμφωνα με το BBC, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στόχευαν έναν διοικητή της Αμπού Σαγιάφ ο οποίος έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS/ Daesh). Η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβή μέχρι και 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Ισνιλόν Χαπιλόν.

Τουλάχιστον τέσσερις από τους στρατιώτες αποκεφαλίστηκαν στις συγκρούσεις με περίπου 100 μαχητές της Αμπού Σαγιάφ, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τοπική στρατιωτική πηγή.

«Η μονάδα μας πήγαινε να τους επιτεθεί και στην πορεία έπεσε σε ενέδρα» είπε ο συνταγματάρχης Μπένεντικτ Μανκίκις, εκπρόσωπος της μονάδας που ενεπλάκη στη μάχη, στον ραδιοφωνικό σταθμό DZRH. «Ο εχθρός βρισκόταν σε υψηλότερο έδαφος, οπότε όπου και αν πήγαιναν οι στρατιώτες μας για να καλυφθούν, δέχονταν βαριά πυρά και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Μεταξύ των πέντε νεκρών ανταρτών ήταν ένας Μαροκινός, ο Μοχάμεντ Χατάμπ, και ένας από τους γιους του Χαπιλόν, ο Ουμπάιντα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις δρουν κατά της Αμπού Σαγιάφ μετά από μια σειρά απαγωγών ξένων. Την Παρασκευή, συνταξιούχος Ιταλός ιερέας ο οποίος κρατούνταν όμηρος από την οργάνωση αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι μήνες αιχμαλωσίας. Άλλοι 18 ξένοι όμηροι, στους οποίους περιλαμβάνονται δύο Καναδοί και ένας Νορβηγός, κρατούνται στις Φιλιππίνες. Σχεδόν όλοι θεωρείται πως βρίσκονται στα χέρια της Αμπού Σαγιάφ, σε στρατόπεδα στο νησί Τζόλο, κοντά στο Μπασιλάν,.

Σημειώνεται πως η Αμπού Σαγιάφ δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με χρηματοδότηση από την αλ Κάιντα.

Δημοφιλή