Ένταση στην Ειδομένη μετά από νέα διανομή φυλλαδίων από αγνώστους

Ένταση στην Ειδομένη μετά από νέα διανομή φυλλαδίων από αγνώστους
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Twitter/Britta_Jaeger

Ένταση σημειώθηκε στην Ειδομένη, με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό στο έδαφος της χώρας- οι οποίοι απάντησαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην διάβαση μπροστά στον αγκαθωτό φράχτη φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί και τα επεισόδια συνεχίζονταν και το μεσημέρι, με κάποια διαστήματα ηρεμίας- αν και η κατάσταση είναι ακόμα σε εξέλιξη, δίχως να υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης, καθώς κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, πλήθος μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκε στα σύνορα από τις 9 το πρωί με σακίδια με τα υπάρχοντά τους από την Ειδομένη και άλλα κέντρα φιλοξενίας, με αντιπροσωπεία των προσφύγων να μεταβαίνει στη συνοριογραμμή και να μιλά με τους Σκοπιανούς, οι οποίοι φαίνεται πώς τους επανέλαβαν ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Ακολούθησε διαμαρτυρία και χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρκετοί ήταν οι τραυματίες. Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για τραυματισμούς από σφαίρες καουτσούκ και αναφέρουν ότι έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά. «Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με το Mega, πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη που έχουν υψώσει οι Σκοπιανοί. Σε ορισμένα σημεία οι πρόσφυγες κατάφεραν να κατεβάσουν το συρματόπλεγμα και δέχθηκαν βροχή δακρυγόνων από την πλευρά των Σκοπίων, απαντώντας με πέτρες.

Σημειώνεται πως το Σάββατο μοιράστηκε από αγνώστους φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών δήλωναν νωρίτερα ότι «κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα».

Κυρίτσης: Καταδικαστέες πρακτικές

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Διάψευση αναφορών περί παραβίασης των ελληνικών συνόρων

Όταν πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ καταφέρνοντάς το σε κάποιο σημείο, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Δημοφιλή