Επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ: Συγκρούσεις προσφύγων και μεταναστών με τη σκοπιανή αστυνομία

Επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ: Συγκρούσεις προσφύγων και μεταναστών με τη σκοπιανή αστυνομία

Από εκτεταμένα επεισόδια στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, χαρακτηρίστηκε η Κυριακή, με πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μετά από διανομή φυλλαδίων που προέτρεπαν σε μαζικό πέρασμα στη γειτονική χώρα. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ απάντησε με χρήση χημικών, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης, εμποδίζοντας τους. Όπως έγινε γνωστό, χρησιμοποιήθηκε επίσης υδροβόλο όχημα.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε όταν η βροχή που άρχισε να πέφτει λειτούργησε «πυροσβεστικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών, ενώ υπήρξαν και λιποθυμίες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα σημερινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη.Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.. Επίσης κατήγγειλαν ότι μεταξύ των ανθρώπων που περιέθαλψαν ήταν 3 παιδιά κάτω των 10 ετών που έφεραν τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι.

Υπήρξαν δε αναφορές ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων- που συνεχίζονταν, με παύσεις, το μεσημέρι- αστυνομικοί της ΠΓΔΜ εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος μετά από κατάρρευση σημείων του φράχτη, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Αιχμές από την ΠΓΔΜ για τη στάση της ελληνικής αστυνομίας

Από την πλευρά του τώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) σε εκτενή ανακοίνωσή του για τα επεισόδια, ανέφερε ότι τραυματίσθηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. «Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συνοπτικά τα γεγονότα:

****

  • Το Σάββατο μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα.
  • Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
  • Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
  • Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.
  • Νωρίς το απόγευμα παρέμεναν μπροστά στον φράχτη περίπου 200 πρόσφυγες, ενώ συνεχιζόταν η ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Στο μεταξύ συγκέντρωση προγραμμάτισαν το απόγευμα έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και η Ορ.ΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού. Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα (στις 19:00) συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη έχει προγραμματίσει και η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ισλαμοποίηση» και «εισβολή» στη χώρα «χιλιάδων παράνομων μεταναστών και όχι προσφύγων».

Δημοφιλή