Δρίτσας: Δεν τέλειωσε η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει

Δρίτσας: Δεν τέλειωσε η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει
Sooc

Μιλώντας την Κυριακή στο MEGA, o Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco.

«Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο», εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε σειρά νομικών διαδικασιών. Δήλωσε ακόμα ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά που εκτιμάται ότι δημιουργεί νέο «κρατικό» ΟΛΠ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι «η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα», παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιώρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε», τόνισε.

«Ή έπρεπε φύγουμε, ή να μείνουμε και να παλέψουμε. Άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν εξαιρούσε ούτε καν την ακτογραμμή των λιπασμάτων που ήταν διακήρυξη του πρωθυπουργού, χρειάστηκε και αγώνας δικός μου για να εξαιρεθεί η ακτογραμμή».

Στη συνέχεια, ο υπουργός αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα μετά τις επενδύσεις της Cosco, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά και τα λεγόμενά του για 2.000 θέσεις εργασίας λόγω της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν υπεργολαβίες.

Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, «είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας». «Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις... Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία» διευκρίνισε.

«Δέχτηκα ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση» πρόσθεσε δε ο υπουργός.

«Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισεκ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις» για το νέο Ταμείο επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».

Ο υπουργός άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το «διάδοχο» Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου» δήλωσε.

«Η αστυνομία κινήθηκε μόνη της για να χτυπήσει τους λιμενεργάτες, καταδικάζω όσα έγιναν στο Ζάππειο (κατά την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε ακόμη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε σχετική εντολή από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Αναφερόμενος στους περίπου 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά δήλωσε ότι πριν το Πάσχα θα έχουν φύγει.

ΝΔ: Η κυβέρνηση φαρσοκωμωδία διαλύει τη χώρα. Πρέπει να φύγει

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων της ΝΔ. Σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι “η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα”. Πρόκειται πλέον για μια Κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε».

Δημοφιλή