Πως μια μικρή Αφγανή γλίτωσε από τον παιδικό γάμο με ένα ραπ τραγούδι

Πως μια μικρή Αφγανή γλίτωσε από τον παιδικό γάμο με ένα ραπ τραγούδι

Όταν οι γονείς της προσπάθησαν να την πουλήσουν σε γάμο, κατάφερε να το σταματήσει -γράφοντας ένα ραπ κομμάτι που έγινε viral.

Η Sonita Alizadeh είναι μια από τις πιο νέες -σε ηλικία- ράπερ του Αφγανιστάν. Στην ηλικία των 10 οι γονείς της σκέφτηκαν για πρώτη φορά να την πουλήσουν σε γάμου. «Ήταν μια επίπονη στιγμή» είπε η Sonita στο συνέδριο του Women in the World που έγινε στην Νέα Υόρκη την περασμένη Πέμπτη. «Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί θα έπρεπε να εγκαταλείψω τα όνειρά μου».

Στα 16 έγινε ξανά. Η μητέρα της Sonita της είπε ότι θα την πωλούσαν για 9.000 δολάρια, για να πληρώσουν για τον γάμο του αδερφού της. Αλλά αυτή τη φορά η Sonita δεν επρόκειτο να το ανεχτεί.

Έφτιαξε ένα τραγούδι, το «Νύφες προς πώληση» (Brides for Sale) και γρήγορα απέκτησε φανς από όλο τον κόσμο -μέχρι σήμερα έχει σχεδόν μισό εκατ. views.

«Με συγχύζει αυτή η παράδοση των ανθρώπων μου. Πουλούν τα κορίτσια για λεφτά, χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής», αναφέρουν οι στίχοι. «Πες μου τι πρέπει να κάνω για να αποδείξω την προσωπικότητά μου».

«Οι γονείς μου προσπάθησαν να με πουλήσουν» είπε η Sonita στην εκδήλωση. «Έψαχνα έναν τρόπο να εκφράσω και να μοιραστώ τα συναισθήματά μου και έτσι άρχισα να ραπάρω για να μιλήσω την επίπονη εμπειρία του να είσαι κορίτσι».

Όταν είδε το βίντεο, η μητέρα της συμφώνησε να μην την πουλήσει σε γάμο. Και το μέλλον της ως ένα ανύπαντρο, μορφωμένο νέο κορίτσι διασφαλίστηκε όταν ένα Λύκειο στη Γιούτα είδε το βίντεο και της πρόσφερε υποτροφία.

«Είναι η πρώτη φορά που πάω σε πραγματικό σχολείο» είπε η ίδια. «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν ήξερα αγγλικά. Ήξερα μόνο δύο λέξεις: “Γεια” και “αντίο”. Αλλά τώρα παίρνω συνέχεια Α -και θα ήθελα να πάω στο Harvard».

Στο Αφγανιστάν, η νόμιμη ηλικία για να παντρευτεί ένα κορίτσι είναι τα 16 χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Έτσι, το 40% των γυναικών παντρεύονται πριν τα 18 τους, ενώ 1 στις 6 παντρεύονται πριν τα 15, σύμφωνα με τη UNICEF.

Ακόμη και αν ο παιδικός γάμος είναι παράνομος, είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένος σε διάφορες περιοχές, όπου φτωχές οικογένειες πουλούν τις κόρες τους για να ξεπληρώσουν χρέη ή προίκες. Όπως ο γάμος σε μικρή ηλικία επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού, την εκπαίδευσή του και τα καθιστά ευάλωτα σε ενδοοικογενειακή βία.

«Οι φίλες μου παντρεύτηκαν στα 15 τους», είπε η Sonita στην εκδήλωση. «Τις έβλεπα με χτυπήματα στο πρόσωπο. Και κατάλαβα: Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του παιδικού γάμου

Τώρα η Sonita αφιερώνει τη ζωή της στο να μιλά κατά του παιδικού γάμου.

«Δεν είναι μόνο στο Αφγανιστάν, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο» είπε στην εκδήλωση. «Είμαι εδώ για να μιλήσω για όλα εκείνα τα κορίτσια που δεν μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους».

Όπως είπε, χρειάζεται μια πολυδιάστατη τακτική για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Πρώτον, οι οικογένειες πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και άλλες προοπτικές για τις κόρες τους. Δεύτερον, οι θρησκευτικοί ηγέτες να αλλάξουν αυτές τις θρησκευτικές συνήθειες. Τέλος, οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν τοπικά προγράμματα για να σταματήσουν οι παιδικοί γάμοι.

Η Sonita θέλει να γίνει δικηγόρος για να υπερασπίζεται θύματα παιδικών γάμων.

«Θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να βοηθήσω άλλα κορίτσια», εξήγησε. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τα κορίτσια αυτά για να δουν άλλες προοπτικές και δυνατότητες, να έχουν ένα όραμα για το μέλλον τους».

*Το ρεπορτάζ αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε στην Αμερικάνικη έκδοση της The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Δημοφιλή