Επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά γιατί ορισμένα ναρκωτικά προκαλούν παραισθήσεις

Επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά γιατί ορισμένα ναρκωτικά προκαλούν παραισθήσεις
Kaleidoscopic forest of a long timelapse photo.
Kaleidoscopic forest of a long timelapse photo.
KaiDunn via Getty Images

Ανατρεπτικά και αμφιλεγόμενα ήταν τα ευρήματα μιας έρευνας πάνω στην επιρροή των παραισθησιογόνων ναρκωτικών στο ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επιστήμονες μελέτησαν για περισσότερα από 40 χρόνια ανθρώπους που λάμβαναν LSD (διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος), διαπιστώνοντας ότι η ουσία επιδρά πάνω στα διάφορα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις αισθήσεις, δίνοντας την δυνατότητα στους ανθρώπους να «βλέπουν» όχι μόνο με τον οπτικό φλοιό, αλλά με όλο το αισθητήριο σύστημα, του νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Robin Carhart Harris, το LSD «ομογενοποιεί» κατά ένα τρόπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, κάνοντας τους χρήστες να «βλέπουν» τον κόσμο όπως ακριβώς ένα νεογέννητο μωρό.

Ο κ. Harris τονίζει ότι η λήψη LSD επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο ακόμα και μετά το πέρασμα της δράσης του. Ο ίδιος μάλιστα προτείνει ότι οι επιδράσεις αυτές μπορεί να είναι θετικές για την ψυχική υγεία του ατόμου, όπως επί παραδείγματι στις περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνη ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα.

«Οι εγκέφαλοί μας γίνονται ολοένα και πιο περιοριστικοί και συστηματικοποιημένοι όσο αναπτυσσόμαστε από παιδιά σε ενήλικες και γινόμαστε ολοένα και πιο εστιασμένοι και άκαμπτοι στον τρόπο σκέψης μας όταν ενηλικιωνόμαστε. Με διάφορους τρόπους ο εγκέφαλος υπό την επήρεια LSD θυμίζει την φάση του εγκεφάλου μας όταν ήμασταν μωρά: ελεύθερος και απεριόριστος», εξηγεί ο κ. Harris.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η έρευνα είναι πολύ σημαντική, καθώς η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους που έχουν οι άνθρωποι παραισθήσεις όταν παίρνουν ναρκωτικά εδώ και μισό αιώνα. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της έρευνας προτείνει τη χρήση LSD ως μέσο καταπολέμησης της κατάθλιψης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Harris είχε χάσει την θέση του το 2009 ως μέλος του συμβουλίου για τα ναρκωτικά της αμερικανικής κυβέρνησης, όταν δήλωσε ότι ορισμένα ναρκωτικά είναι λιγότερο βλαβερά από το αλκοόλ και το τσιγάρο.

Δημοφιλή