ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2016 09:08 EEST | Updated 12/04/2016 09:09 EEST

Έρευνα Arab Youth: Στο 13% μειώθηκε το ποσοστό των νέων που υποστηρίζουν το ISIS στον αραβικό κόσμο

MOHAMMED HUWAIS via Getty Images
A Yemeni female student sits for the mid-year school exams at a secondary school on February 9, 2016 in the capital Sanaa. / AFP / MOHAMMED HUWAIS (Photo credit should read MOHAMMED HUWAIS/AFP/Getty Images)

Οι νέοι Άραβες απορρίπτουν ολοένα και περισσότερο το Ισλαμικό Κράτος και πιστεύουν ότι η εξτρεμιστική ομάδα θα αποτύχει να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο, αναφέρει η φετινή έρευνα που διεξήγαγε η ερευνητική εταιρεία Penn Schoen Berland για λογαριασμό της εταιρείας δημοσίων σχέσεων ASDA’A Burson-Marsteller.

Πρόκειται για μια ετήσια έρευνα που στόχο έχει να αναδείξει την νοοτροπία και τις βλέψεις των κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 18-24 ετών στην αραβική χερσόνησο. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν 3.500 νέοι (1.750 άνδρες, 1.750 γυναίκες) από 16 αραβικά κράτη: Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Υεμένη, Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις το 13% των νέων στα αραβικά κράτη δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να φανταστούν τους εαυτούς τους να υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος, ακόμα και εάν η οργάνωση δεν έκανε εκτεταμένη χρήση βίας. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό άγγιζε το 19%. Ακόμα, το 50% των νέων Αράβων δήλωσαν ότι ο εξτρεμισμός ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή, τη στιγμή που πέρυσι το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 37%.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα παρουσιάζει την ανεργία ως το σημαντικότερο παράγοντα που ωθεί τους νέους στον εξτρεμισμό. Στις οκτώ εκ των 16 χωρών που εξετάζει η έρευνα, ο κυριότερος λόγος που οι νέοι στρατολογούνται από το Ισλαμικό Κράτος είναι κατά κύριο λόγο η έλλειψη θέσεων εργασίας και όχι η ακραία θρησκευτική ιδεολογία.

Σύμφωνα με την World Bank, ένας στους τέσσερις νέους 14-14 ετών στον αραβικό κόσμο είναι άνεργοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας νέων στον κόσμο. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων στις αραβικές χώρες αγγίζει τα 75 εκατομμύρια.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post