Το Ισραήλ ετοιμάζεται να φορολογήσει Google και Facebook

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να φορολογήσει Google και Facebook
A blimp reading
A blimp reading
Baz Ratner / Reuters

Φόρο προστιθέμενης αξίας και φόρο εισοδήματος στις ξένες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίας μέσω διαδικτύου στο Ισραήλ θα επιβάλουν οι αρχές της χώρας. Ανάμεσα στις εταιρείες βρίσκεται η Google, το Facebook, το Amazon και το eBay.

Αυτές και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο θα χρειαστεί να καταγραφούν ως εγκεκριμένες εταιρείες. Ως τώρα, μια ξένη εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες στο Ισραήλ φορολογούνταν μόνο εάν είχε ιδρυθεί στο Ισραήλ και αποτελούσαν «τοπική σταθερή επιχείριση». Όμως η αρχές της χώρας διεύρυναν την ερμηνεία της σταθερότητας για να συμπεριλάβουν και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσαν την Δευτέρα οι φορολογικές αρχές του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, μια εταιρεία θα θεωρείται σταθερή τοπική επιχείριση εάν οι υπηρεσίες που παρέχει στο διαδίκτυο έχουν προσαρμοστεί στην αγορά του Ισραήλ, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας περιεχόμενο γραμμένο στα εβραϊκά ή παρέχοντας την δυνατότητα πληρωμής με σεκέλ (τοπικό συνάλλαγμα) ή πιστωτική κάρτα που εκδόθηκε στο Ισραήλ.

«Το Facebook πληρώνει φόρους σύμφωνα με τον νόμο κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ», απάντησε το Facebook, αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εκπρόσωπος της Google στο Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει την συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με την Amazon και το eBay.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του κατά πόσο οι ξένες εταιρείες πληρώνουν ίσους φόρους με τις ισραηλινές εταιρείες έχει κατά καιρούς συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα αερόπλοιο πέταξε πάνω από το Τελ Αβίβ με τη φράση «Η Google πρέπει να πληρώσει φόρους».

Δημοφιλή