ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2016 04:56 EEST | Updated 12/04/2016 04:56 EEST

Ο Τραμπ έχει προσφέρει εκατομμύρια σε «φιλανθρωπίες». Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι περιλαμβάνουν

Eduardo Munoz Alvarez via Getty Images
ALBANY, NEW YORK - APRIL 11: Republican presidential candidate Donald Trump greets supporters after speaking at a campaign rally on April 11, 2016 in Albany, New York. The New York Democratic primary is scheduled for April 19th. (Photo by Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)

Η προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο μεγιστάνας έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ίδιος όμως φαίνεται πως έχει μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία του τι συνιστά «φιλανθρωπική δωρεά».

Πέντε δημοσιογράφοι, ο Ben Mankiewicz, η Ana Kasparian, ο John Iadarola και οι παρουσιαστές της εκπομπής στο YouΤube «The Young Turks» ανοίγουν τους φακέλους με τη λίστα των δωρεών του Τραμπ, η οποία συμπληρώνει 93 ολόκληρες σελίδες. Ο μεγιστάνας είναι ίσως παρεξηγημένος θα σκέφτεστε. Μόνο που μια μικρή λεπτομέρεια θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη: καμία από τις δωρεές δεν προέρχεται από τα χρήματα του Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, το «Ίδρυμα Ντόναλντ Τραμπ», που έχει προχωρήσει σε αυτές τις «αλτρουιστικές πράξεις», χρηματοδοτείται από άλλους, όμως εκείνος αποφασίζει που θα δοθούν αυτά τα χρήματα.

Ακόμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, οι «φιλανθρωπίες» του Τραμπ δεν είναι παρά δωρεάν παιχνίδια γκολφ και διαμονή στα ξενοδοχεία του για τους διάσημους φίλους του, όπως είναι η τενίστρια Σερένα Ουίλιαμς, και για τους επενδυτές και συνεργάτες του. Οι «φιλανθρωπίες» του με λίγα λόγια εξυπηρετούν μονάχα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και την προεκλογική του καμπάνια. Ο ίδιος δεν έχει προσφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια τίποτα στους άπορους.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε δηλώσεις στους New York Times ότι όσοι παραμένουν φτωχοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον είναι «ηλίθιοι»: «Όλη μου την ζωή παρακολουθούσα τους πολιτικούς να καυχιούνται για το πόσο φτωχοί είναι, ότι δεν είχαν τίποτα, πόσο φτωχοί οι γονείς και οι παππούδες τους ήταν. Και έλεγα στον εαυτό ου, εάν παραμένουν φτωχοί για τόσες γενιές, ίσως αυτός δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που θέλουμε να εκλέξουμε. Πόσο έξυπνοι μπορεί να είναι; Είναι ηλίθιοι».