3.800 οι πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά. 700 άτομα μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά

3.800 οι πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά. 700 άτομα μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά
Sooc

Σε 3.800 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, ως τις 20:45 την Δευτέρα που έγινε το τελευταίο δρομολόγιο με λεωφορείο, περίπου 700 άτομα είχαν αναχωρήσει από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 και από την Ε1 με προορισμό την περιοχή του Σκαραμαγκά.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί πιθανότατα και σήμερα, Τρίτη, καθώς σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε2.

Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε αυξημένη ζήτηση από πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιλέξουν να επιβιβαστούν σε ταξί προκειμένου να μετακινηθούν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι, κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Στόχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βόρειου Αιγαίου

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, αποβιβάσθηκαν 80 άτομα, 75 στη Λέσβο, τέσσερα στη Χίο και ένας στη Σάμο. Στο σύνολό τους, ήταν Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί. Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί ήταν οι επιβαίνοντες σε δυο βάρκες που πέρασαν πριν από λίγο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος οι ροές προσφύγων και ιδιαίτερα Σύρων έχουν μηδενιστεί εδώ και μέρες. Το σύνολο των όσων έρχονται είναι μετανάστες άνδρες, που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, Τρίτη, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 160 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3577, στη Χίο 1828 και στη Σάμο 465. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί, από τη Χίο, στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα χοτ σποτ τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή