Νομοσχέδια για φόρο εισοδήματος και συντάξεις φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα

Νομοσχέδια για φόρο εισοδήματος και συντάξεις φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα
eurokinissi

H ελληνική πλευρά και οι θεσμοί αποφάσισαν αφού υπάρχει ο περιορισμός της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ να διακοπούν οι συνομιλίες και να επιστρέψουν τη Δευτέρα οι θεσμοί για να υπάρξει συμφωνία ως τις 22 του μηνός και το Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Γ. Σταθάκη, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει.

Το πιο πιθανό, εκτίμησε, είναι ότι, επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα, καθώς και Ecofin, ότι ο Τόμας Βίζερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμφωνήσουν να υπάρξει έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα ή Τρίτη, 25 και 26 του μήνα, όπου θα παρθούν οριστικές αποφάσεις - «αλλά δεν το λέω με σιγουριά» τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στα 4 ζητήματα η κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι πάρα πολύ κοντά, τονίζοντας ότι «έχουμε στόχους από το Μνημόνιο, πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών για το πώς φτάνουμε στους στόχους, αλλά συγχρόνως διατηρούμε την επιλογή να αποφασίζουμε». Ερωτηθείς σχετικά αργότερα, τόνισε ότι «δεν τα έχουμε σπάσει» με τους θεσμούς.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή την εβδομάδα θα ετοιμαστούν 2 νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή κάποια στιγμή την άλλη εβδομάδα: Ένα σχετικά με τον φόρο εισοδήματος και ένα για τις συντάξεις. Όσον αφορά στο πρώτο, είπε πως ο φόρος εισοδήματος βρίσκει το 1%, «έχει πολλά καλά δομικά στοιχεία, όχι απότομες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, και συγχρόνως είναι μια προοδευτική πρόταση». Ερωτηθείς σχετικά αργότερα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση στο αφορολόγητο.

Αφορολόγητο

Αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και ελαφρύνσεις από 27.000 ως 43.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική κλίμακα. Με βάση την πρόταση αυτή που θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως ανακοινώθηκε σήμερα θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, επιχειρείται η μεταφορά του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα και ειδικότερα στα εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η εξής:

  • Για ετήσιο εισόδημα από έως 20.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 22%
  • Για εισόδημα από 20.001 έως -30.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 29%
  • Για εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 37%
  • Για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ συντελεστής 45%

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης ότι για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, τόνισε ότι στα περισσότερα σχεδόν σε όλα τα θέματα της πρότασης για το ασφαλιστικό υπήρξε συμφωνία ή πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση. «Έχουμε ενσωματώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε συνολικό πλαίσιο δομικών αλλαγών» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ισονομία δημόσιου ιδιωτικού τομέα στο νέο ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε περί «απόλυτης προστασίας των κύριων συντάξεων και μετά το 2018», σημειώνοντας ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά το 2018. «Η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε το τελευταίο διάστημα...καμιά επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για την αντιμετώπιση του δομικού ελλείμματος του ΕΤΕΑ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε τρίπτυχο μέτρων, με χρήση πολύ περιορισμένων αναπροσαρμογών στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων. «Προστατεύουμε το εισόδημα του 90%» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης της επιλογής λελογισμένης αύξησης των εισφορών. «Το μείγμα αυτών των δυνατοτήτων είναι υπό συζήτηση. Εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που φέρουν την υπογραφή μας, αλλά τα μέσα τα επιλέγει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» τόνισε, ενώ επίσης χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους, είπε ότι υπολογίζεται πως το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ν/σ θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, «είμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης, θα δεχτούμε βελτιωτικές προτάσεις, αλλά όσον αφορά σε υποχωρήσεις περί περικοπών συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον. Δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες περικοπές, γιατί υπερκαλύπτουμε τους μνημονιακούς στόχους... Πετύχαμε η μικρότερη συνταξιοδοτική δαπάνη να συνδυαστεί με έναν δικαιότερο τρόπο διανομής. Έχουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, τη μοιράζουμε με δικαιότερο τρόπο».

Μιλώντας για το θέμα των «κόκκινων δανείων», ο κ. Σταθάκης είπε ότι «έχουμε προσεγγίσει πολύ κοινό τόπο, είμαι σίγουρος ότι με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ως τις 22 Απριλίου θα μπορούσαμε να έχουμε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων».

Δημοφιλή