Ποιος θα φανταζόταν πως ο Απόστολος Γκλέτσος θα γινόταν το LGBTQ είδωλο του 2016

Ποιος θα φανταζόταν πως ο Απόστολος Γκλέτσος θα γινόταν το LGBTQ είδωλο του 2016
Facebook

Στις 24 Φεβρουαρίου ο Απόστολος Γκλέτσος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Βράδυ» του Πέτρου Κωστόπουλου. Στις 25 Φεβρουαρίου ο πρώην ηθοποιός και νυν Δήμαρχος Στυλίδας ήταν το πρώτο θέμα στις συζητήσεις εντός και εκτός social media, με τους μισούς Έλληνες να του πλέκουν το εγκώμιο και τους άλλους μισούς να σκίζουν τις αφίσες του από την Σούπερ Κατερίνα στην πλατεία Συντάγματος -εντάξει, όχι, αλλά καταλάβατε το νόημα.

Ο λόγος; Η δήλωσή του στο τοκ σόου του Κωστόπουλου, όταν αποκάλυψε πως έχει πάει με άντρα στο παρελθόν. «Δηλαδή στην Ελλάδα μόνο εγώ έχω πάει και το λέω;», είπε ο Απόστολος Γλέτσος στον παρουσιαστή, αφού πρώτα είχε ρωτήσει τον ίδιο τον Κωστόπουλο αν έχει πάει με άντρα -για να πάρει αρνητική απάντηση. «Το λες;», τον ρώτησε ο Κωστόπουλος. «Βέβαια και το λέω! Εδώ, τώρα. Μόνο εγώ έχω πάει; Το ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές πάντα. Στην Ελλάδα ο μόνος που έχει πάει με άντρα είμαι εγώ», σχολίασε, ειρωνευόμενος, ο Γκλέτσος.

Την Τρίτη 12 Απριλίου ο Απόστολος Γκλέτσος έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό Antivirus -το free press που απευθύνεται στην LGBT κοινότητα της χώρας μας και έχει στόχο την ενημέρωση του κόσμου για θέματα που αγγίζουν κάθε πτυχή ενός σύγχρονου gay/lesbian/bi/trans/queer ατόμου- η οποία και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο σχολίων και να χωρίσει πάλι τον κόσμο σε υποστηρικτές του Δημάρχου Στυλίδας και κατακριτές του. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο Απόστολος Γκλέτσος θα έχει ανοίξει, για ακόμα μία φορά, τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα που ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα του ατόμου, μια συζήτηση που δεν περιορίζεται στο τι (έχει το δικαίωμα να) κάνει ο κάθε άνθρωπος στο κρεβάτι του αλλά και στις ατομικές ελευθερίες του κάθε ενός από εμάς σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

Και σίγουρα κανείς από εμάς δεν περίμενε ποτέ να δει μια τόσο σημαντική, και δυστυχώς ακόμα απαραίτητη, συζήτηση να ξεκινά από τον Απόστολο Γκλέτσο. Και για αυτό του βγάζουμε το καπέλο.

Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την συνέντευξη του κ. Γκλέτσου στο Antivirus:

Γιατί έκανε εκείνη τη «διαβόητη» δήλωση στον Κωστόπουλο:

«Για να καταλάβουμε ότι το 2016 ο σεξουαλικός προσανατολισμός, δεν πρέπει να παίζει κανέναν μα κανέναν ρόλο στο πως πρέπει να βλέπει κάποιον η κοινωνία, η οικογένεια αλλά και το ίδιο το κράτος. Και χωρίς καν να ερωτηθώ το είπα για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους! Κι αν θέλεις – τώρα θα μιλήσω λίγο εγωιστικά- όλα αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, να βρουν στο πρόσωπό μου -γιατί είμαι 50 χρόνων και νομίζω δυναμικός αρκετά – μια αγκαλιά, έναν πνευματικό πατέρα. Πρέπει να τελειώνουμε με το παραμύθι αυτό».

Σχετικά με το αν επηρεάστηκε η εικόνα του «μάτσο άνδρα» που του προσδίδουν έπειτα από αυτή την αποκάλυψη:

«Μα δεν είσαι λιγότερο άνδρας αν πηγαίνεις με άνδρες. Ας διαβάσουν και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Έλεος πια. Ας ξεβρακωθούν λίγο. Δεν είσαι λιγότερο άνδρας ή δεν είσαι λιγότερο γυναίκα. Στο κάτω κάτω, αν θέλει κάποιος να είναι λιγότερος άνδρας με γεια του με χαρά του. Να είναι θηλυπρεπής κι αυτό δικαίωμα του είναι. Εγώ όμως δεν είμαι θηλυπρεπής, είμαι 100% άνδρας και έχω κάνει κι αυτό και δεν μου μειώνει τον ανδρισμό. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει μειωθεί ο ανδρισμός μου, δεν του χαλάω χατήρι. Το παραδέχομαι και έτσι! (...) Εμένα μ΄αρέσουν πάρα πολύ οι γυναίκες. Τρελαίνομαι για γυναίκες. Αλλά aυτό που έχω δηλώσει ισχύει στο έπακρον και ήταν και μια χαρά!».

Για το πώς αντιμετώπισε η οικογένειά του τις δηλώσεις του:

«Θα σου πω κάτι. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για LGBT άτομα, οικογένειες και εκπαιδευτικούς. Επικοινώνησα λοιπόν κι εγώ για να μεταφέρω τα λόγια της κόρης μου, η οποία μου είπε.“Το 2016 είναι γελοίο και επικίνδυνο να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων, διακρίσεις και κριτική σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ ενηλίκων”. Αυτή είναι η απάντησή της. Σχετικά με παιδιά, θέλω να πω ότι σε κάθε γενιά υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό ατόμων που είναι gay, που θα δοκιμάσουν στη ζωή τους διάφορους συντρόφους ή που είναι straight. Αυτό δεν αλλάζει ότι και να πούμε, ότι και να κάνουμε και όσο και να προωθήσουμε ένα παιδί. Είναι de facto. H φύση του παιδιού δεν αλλάζει».

Τι θα έλεγε στους γονείς που φοβούνται ότι το παιδί τους μπορεί να είναι gay:

«Να κουλάρουν και να αφήσουν τη φύση ήσυχη. Να κουλάρουν και κανείς δεν γίνεται με το ζόρι τίποτα. Ότι ευλόγησε ο θεός!».

Πώς τον μεγάλωσε η δική του οικογένεια:

«(...) Δεν άκουσα ποτέ από το στόμα του πατέρα μου να μιλήσει απαξιωτικά για κάποιο gay, να πει τη λέξη “πούστης”. Θυμάμαι μόνο τους δικούς μου να λένε ότι ο ¨τάδε” είναι με τον τάδε” και να χαμογελούν. Όχι όμως ειρωνικά. Αλλά με αγάπη και κατανόηση. Έχω δει επίσης τον πατέρα μου να τσακώνεται άσχημα, όταν κάποιος σε μια παρέα κορόιδευε κάποιον που ήταν gay. “Tι σημαίνει δηλαδή;”, θυμάμαι το πατέρα μου να λέει. “Αυτός είναι ομοφυλόφιλος, εσύ είσαι κερατάς. Ποιος είναι πιο μάγκας;” Το θυμάμαι αυτό. Έτσι έχω μεγαλώσει».

Τι θέλει να πει ο Απόστολος Γκλέτσος σε κάθε νεαρό LGBΤ άτομο που θα διαβάσει τη συνέντευξη αυτή:

«Παιδί μου, αν αισθάνεσαι ότι είσαι gay ή bi ή ότι άλλο μέσα στην ψυχή σου, δεν είναι κακό. Είναι όπως και με το χρώμα των ματιών σου, που είναι πράσινο ή μαύρο! Ή όπως με το χρώμα των μαλλιών σου που είναι ξανθό, μαύρο ή κόκκινο. Είναι από τη φύση, από τον θεό τον ίδιο. Μην έχεις κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει γι΄αυτό. Αν το κάνει, θα είναι ανόητος. Πρόβλημα έχει αυτός που σε κρίνει γιατί πραγματικά δεν ξέρει. Μην τον βρίζεις όμως, μην το μισείς. Πες του κανά δυο κουβέντες μπας και καταλάβει κι αν δεν μπορεί να καταλάβει, πήγαινε παρακάτω».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη του Απόστολου Γκλέτσου στον Βασίλη Θανόπουλο και το Antivirus εδώ.