ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/04/2016 09:59 EEST | Updated 13/04/2016 10:00 EEST

Τελευταία ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό. Πιθανή μια συμφωνία μέσα στο 2016 λέει ο Ακιντζί

Ruben Sprich / Reuters
Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci attends the session 'Reuniting Cyprus' at the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland January 21, 2016. REUTERS/Ruben Sprich

Πιθανή θεωρεί μια συμφωνία για το Κυπριακό εντός του τρέχοντος έτους ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί για τον κίνδυνο να είναι αυτή η τελευταία προσπάθεια για λύση στην κατεύθυνση ομοσπονδίας και τονίζει ότι ο ίδιος επιθυμεί αδελφικές σχέσεις με την Άγκυρα και όχι σχέση εξάρτησης.

«Πριν από δώδεκα χρόνια αποτύχαμε στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η διαίρεση. Εκείνη την εποχή, το ελληνικό τμήμα του νησιού φρόντισε ώστε να μη γίνουμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (...) Τώρα έχουμε μια νέα ευκαιρία. Είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας -ο Νίκος Αναστασιάδης και εγώ ανήκουμε στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι η τελευταία προσπάθεια να βρεθεί μια λύση ομοσπονδίας. Οι επόμενες γενιές φαίνεται να αναζητούν άλλες λύσεις, οι οποίες θα κατοχυρώνουν τη διαίρεση», δηλώνει ο κ. Ακιντζί σε συνέντευξή του στην σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή την επίσκεψή του, στο Βερολίνο, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισημαίνει ακόμη ότι η μόνη αποδεκτή λύση φαίνεται να είναι αυτή του ομοσπονδιακού κράτους με δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες και αναφέρει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία, ενώ για το τέλος έχουν αφεθεί συνειδητά τα ζητήματα των εγγυήσεων για την ασφάλεια και της εδαφικής προσαρμογής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση του με την Άγκυρα, ο Μουσταφά Ακιντζί παραδέχεται ότι στοχεύει στον περιορισμό της εξάρτησης από την Τουρκία, κάτι ωστόσο το οποίο, όπως λέει, προϋποθέτει και οικονομική απεξάρτηση. «Θέλω να τερματίσω τη σχέση μητέρας-παιδιού μεταξύ της Άγκυρας και ημών (...) Θέλω αδελφικές σχέσεις», λέει χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα του νησιού εκτιμά ότι, όταν θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα άλλα θέματα, θα καταστεί εφικτή η συμφωνία και στα στρατιωτικά. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα αισθάνονται ασφαλείς, χωρίς η άλλη πλευρά να αισθάνεται ότι απειλείται», εξηγεί και εκφράζει την ελπίδα το τρέχον έτος να είναι χρονιά λύσης για το Κυπριακό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post