Τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αυτή η μάστιγα... Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ

Τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αυτή η μάστιγα... Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ
Hemera Technologies

Πληθώρα κόκκινων δανείων απειλεί όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που παρουσιάστηκε σήμερα από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς στην Ουάσιγκτον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναγορεύονται ως σημαντικότερο πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το μέγεθός τους εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 10%, περίπου 100 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών).

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται, τα τραπεζικά συστήματα με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών των μετοχών, ιδίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα εν λόγω μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν διαρθρωτική αδυναμία και από την άποψη της συμπεριφοράς των μετοχών των τραπεζών, ενώ η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματαγορές υποδεικνύει την ανάγκη για μία πιο ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα που έχουν κληρονομήσει οι τράπεζες της ευρωζώνης. Το ταμείο συστήνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συνδυάζει δυναμική εποπτεία, μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει την αφερεγγυότητα, την ανάπτυξη χρηματαγορών, για τη διαπραγμάτευση κόκκινων δανείων (distressed debt markets), αλλά και τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (asset management companies-AMC).

Δημοφιλή