Ο Πολ Ράιαν διαψεύδει το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητάς του

Ο Πολ Ράιαν διαψεύδει το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητάς του
US House Speaker Paul Ryan speaks during a news conference at the Republican National Committee headquarters in Washington, DC on April 12, 2016.Republican US House speaker Paul Ryan ruled out a late run for the presidency, squelching speculation that he could be in contention at an eventual contested party nominating convention in July. / AFP / Mike Theiler (Photo credit should read MIKE THEILER/AFP/Getty Images)
US House Speaker Paul Ryan speaks during a news conference at the Republican National Committee headquarters in Washington, DC on April 12, 2016.Republican US House speaker Paul Ryan ruled out a late run for the presidency, squelching speculation that he could be in contention at an eventual contested party nominating convention in July. / AFP / Mike Theiler (Photo credit should read MIKE THEILER/AFP/Getty Images)
MIKE THEILER via Getty Images

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι θα απορρίψει κάθε προσπάθεια ανάδειξής του ως προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, σε μια προσπάθεια ανασκευής των πολιτικών εικασιών που τον δείχνουν να αποτελεί μια επιλογή ενότητας για το κόμμα, στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τεντ Κρουζ δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων.

“Θα είμαι ξεκάθαρος. Δε θέλω και δε θα αποδεχτώ την προεδρική υποψηφιότητα για το κόμμα μας,” τόνισε ο Ράιαν σε δηλώσεις του στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ράιαν ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, το 2012, ενώ έχει βρεθεί στο επίκεντρο επίμονων πολιτικών εικασιών ότι θα είναι ο ενωτικός υποψήφιος του κόμματος, στην περίπτωση μη εκλογής προεδρικού υποψηφίου κατά το κεντρικό συνέδριο στις 18-21 Ιουλίου, στο Κλίβελαντ. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο WISN στο Μιλγουόκι, νωρίτερα χθες, δήλωσε: “Θα προσπαθήσω να το ξεκαθαρίσω πάλι σήμερα. Η απάντησή μου είναι “Όχι.” Εάν οι εξελίξεις μας οδηγήσουν σε μια ανοιχτή διάσκεψη, τότε, οι σύνεδροι θα πρέπει να εκλέξουν μεταξύ των υποψηφίων που κάνουν προεκλογικό αγώνα... Έκανα μία ξεκάθαρη επιλογή να μην είμαι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα. Έτσι, δεν πρόκειται να είμαι. Δε θα επιτρέψω το όνομά μου να τεθεί στη διαδικασία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό,” εξήγησε ο Ράιαν.

Από την πλευρά του, ο Ράιαν έχει τονίσει πολλές φορές ότι δε θέλει να είναι προεδρικός υποψήφιος, αλλά οι υποστηρικτές ενός τέτοιου σεναρίου θυμούνται ότι ήταν “αδιάφορος” και για τη θέση του προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι που πιέστηκε να την αναλάβει από τον Τζον Μπέινερ, το 2015. Κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υποστηρίζουν ότι μία προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ ή του Τεντ Κρουζ θα είναι καταστροφική για το κόμμα, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου καλλιεργούν ελπίδες για την προεδρική ανάδειξη του Ράιαν ή του Μιτ Ρόμνεϊ στο κεντρικό συνέδριο.

Το παραπάνω ενδεχόμενο προϋποθέτει ότι κανένας από τους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα δε θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων, προκειμένου να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα κατά την πρώτη ψηφοφορία στο συνέδριο. Από την πλευρά τους, οι σύνεδροι και εκλέκτορες πρέπει ν΄ αποδεχτούν εναλλακτική υποψηφιότητα κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.

Η δήλωση του Ράιαν έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση του τρίτου υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Τζον Κέισικ, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως το “πολιτικό αντίδοτο ενότητας” του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έναντι των πολιτικών διχασμού που προωθούν οι Τραμπ και Κρουζ. Ο Κέισικ καταγγέλλει ότι οι συνυποψήφιοί του, θέλουν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στο “δρόμο του σκότους.”

Η ομιλία που έκανε ο Κέισικ στη Νέα Υόρκη, μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου (19 Απριλίου) κινήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής προσπάθειας του να προσδιορίσει την υποψηφιότητά του, ως μια θετική, λογική και συντηρητική επιλογή, έναντι των δύο άλλων υποψηφίων.

Ο Κέισικ με τη λογική των αριθμών θεωρείται απίθανο ότι θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ενώ ο ίδιος μπορεί ν' αναδειχτεί μόνο στην περίπτωση που οι δύο συνυποψήφιοί του, βρεθούν κοντά, αλλά επίσης, δε συγκεντρώσουν τους 1.237 εκλέκτορες. Ο ίδιος, αποφεύγει ν' αναφέρεται ονομαστικά στους Τραμπ και Κρουζ, ενώ είναι προφανές ότι σχολιάζει εμμέσως τις υποψηφιότητές τους. Έτσι, επικρίνει τις εξαγγελίες Τραμπ για την απέλαση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, αλλά και για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην πρόταση του Κρουζ για την επιβολή ενιαίου επιχειρηματικού φόρου, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως “φόρο προστιθέμενης αξίας – ΦΠΑ. Και οι δύο προσεγγίσεις αποτελούν επιλογές και είναι παραδείγματα πολιτικών προσεγγίσεων, που οδηγούν στο δρόμο του σκότους, δηλώνει ο Κέισικ.

“Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κουραστεί από τους φόβους και τις αγωνίες που έχουν μερικοί από εμάς, προκειμένου να καλύψουν την ακόρεστη ανάγκη που έχουν για τη δημόσια προσοχή και τη δόξα. Αυτό είναι πισωγύρισμα για την Αμερική και δε θα μας οδηγήσει στο μεγαλείο της Αμερικής που μας αξίζει,” δήλωσε ο Κέισικ, αναφερόμενος στην προεκλογική τακτική του Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι 14 υποψήφιοι έχουν εγκαταλείψει την προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, ο Κέισικ παρέμεινε με επιμονή χωρίς ν' αποχωρήσει έχοντας κερδίσει μόνο στην πολιτεία του, το Οχάιο. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι ο κεντρικός πολιτικός του στόχος, είναι ν' αναδειχτεί σε μια ενωτική προεδρική επιλογή των Ρεπουμπλικάνων, από το συνέδριο στο Κλίβελαντ, χτίζοντας το προφίλ του μοναδικού τελικού νικητή έναντι της Χίλαρι Κλίντον. “Μία ενωμένη Αμερική, είναι ανίκητη. Είμαστε μια εκπληκτική χώρα,” διακηρύσσει ο Κέισικ.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι ο λόγος του θα έχει την πολιτική απήχηση που προσδοκά ο ίδιος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ θα είναι νικητής στην πολιτεία του, σε έξι ημέρες, με τον Κέισικ να έρχεται δεύτερος με απόσταση, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κρουζ. Μία νίκη του Τραμπ θα καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του, μετά τη νίκη του Κρουζ στο Ουισκόνσιν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την εξασφάλιση της υποστήριξης όλων των εκλεκτόρων του Κολοράντο, το Σάββατο. Τα θετικά νέα για τον Τραμπ συνεχίζονται καθώς ανακηρύχθηκε επισήμως, νικητής στον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στο Μιζούρι, στις 15 Μαρτίου.

Σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, η αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών πυροδοτείται και από τη στασιμότητα στην επικύρωση του διορισμού του δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ στη θέση του Ανώτατου Δικαστή των ΗΠΑ. Ο Γκάρλαντ επιλέχθηκε για τη θέση αυτή, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο ίδιος απέτυχε να πείσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων στη Γερουσία Τσακ Γκράσλεϊ στη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησής τους, για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ακροάσεων στη Γερουσία, για το διορισμό του.

“ 'Όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η Γερουσία δε θ' αναλάβει πρωτοβουλίες στη διάρκεια του προεκλογικού έτους που διανύουμε,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Γκράσλεϊ, περιγράφοντας τη συνάντηση των δύο αντρών ως “ευγενική και ευχάριστη.” Οι δύο άντρες συναντήθηκαν για 70 λεπτά στην αίθουσα γευμάτων της Γερουσίας. Ο Γκράσλεϊ, Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα, πριν από δύο δεκαετίες είχε μπλοκάρει το διορισμό του Γκάρλαντ στο Δικαστήριο Ομοσπονδιακών Προσφυγών, στο οποίο προεδρεύει σήμερα.

Ο Γκάρλαντ είχε αργότερα ιδιωτική συνάντηση με την Λίζα Μαρκόφσκι, μετριοπαθή Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, με το γραφείο της, να δημοσιοποιεί ανακοίνωση για την αρνητική στάση της, έναντι της διεξαγωγής ακροάσεων για το διορισμό του.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ προτάθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα στις 16 Μαρτίου για να καλυφθεί η θέση του ανώτατου δικαστή, μετά το θάνατο του Αντονίν Σκαλία, στις 13 Φεβρουαρίου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή