ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2016 10:48 EEST | Updated 14/04/2016 11:52 EEST

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής των στοιχείων των επιβατών αεροπορικών μετακινήσεων

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
An aircraft operated by Finnair takes off at Tegel airport in Berlin on April 10, 2016. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν την Πέμπτη το ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής των στοιχείων των επιβατών αεροπορικών μετακινήσεων (PNR), ένα νέο εργαλείο που θα εξοπλίσει την αντιτρομοκρατική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία, η οποία έχει προταθεί από το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (461 ψήφοι υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Τώρα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει εντός δύο ετών να θέσουν την νομοθεσία σε ψηφοφορία στα εθνικά τους κοινοβούλια προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Με το νέο σύστημα αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και δικαιοσύνης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών από και προς την ΕΕ

Επί χρόνια αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζοντας ότι με το να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθούν δρομολόγια και κινήσεις ατόμων ύποπτων για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα δεδομένα των επιβατών ήδη συλλέγονται από τις αεροπορικές εταιρείες όμως η νέα νομοθεσία ορίζει λεπτομερείς κανόνες για τις εθνικές αρχές που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούν, βάσει σχετικών συμφωνιών, να μοιραστούν και με τις ΗΠΑ, των Καναδά, την Αυστραλία και συζητείται να υπάρξει σχετική συνεργασία και με το Μεξικό .