«Τέρμα στην ασυλία των ΜΜΕ» λέει ο Τσίπρας και διαβεβαιώνει πως τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων δεν θα πληρωθούν από το λαό

«Τέρμα στην ασυλία των ΜΜΕ» λέει ο Τσίπρας και διαβεβαιώνει πως τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων δεν θα πληρωθούν από το λαό
sooc

Βαριές εκφράσεις κατά κομμάτων αλλά και ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για αδιαφανείς διαδικασίες με οσμή διαπλοκής, στην χρηματοδότηση- δανειοδότησή τους χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με θέμα την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση των κομμάτων και διαβεβαίωσε πως παρά τις ρυθμίσεις που ήρθαν στο παρελθόν τα «θαλασσοδάνεια» δεν θα τα πληρώσει οι Έλληνας φορολογούμενος.

Παράλληλα όμως από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ με αναφορές στον Σταύρο Παπασταύρο και σε συγγενικά πρόσωπα του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τις αποκαλύψεις περί φοροδιαφυγής, που όπως κατήγγειλε κάποιοι ήθελαν να αποσιωπήσουν. Επιτέθηκε δε στον κ.Κυριάκο Μητσοτάκη με για την ταύτιση του με τις θέσεις του ΔΝΤ, τις ομαδικές απολύσεις, τα lockout και τις μειώσεις στις συντάξεις αλλά και την «προθυμία» του να συντάσσεται με όσους απειλούν τη χώρα.

Η επίθεση στη ΝΔ ξεκίνησε από τα πρώτα λεπτά που ο κ.Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιδίδεται στην τακτική του «στρίβειν δια των μηνύσεων και των αγωγών» ενώ αναφέρθηκε στην «κάλυψη» που παρέχεται στον κ.Παπασταύρου που ήταν συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά αλλά στις νέες «αποκαλύψεις» όπως ανέφερε περί συγγενικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν. «Και αντί να δώσετε εξηγήσεις πάτε στην τακτική των μηνύσεων...καμιά απάντηση, τίποτα για την ταμπακιέρα. Δηλαδή φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης...Ακολουθείτε μια επιθετική πολιτική με μηνύσεις για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με όσα συμβαίνουν» όπως «με τον κ.Παπασταύρο που είναι όχι σε μία ή δύο λίστες αλλά σε 10» ανέφερε ο κ.Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ πως είχε λόγους που έβαλε στο συρτάρι τις λίστες με τους φοροφυγάδες.

Παράλληλα, όμως κατηγόρησε τη ΝΔ πως σπεύδει να ταχθεί με τους πάντες αλλά ποτέ με την ελληνική κυβέρνηση. Και ανέφερε: «Κύριε Μητσοτάκη το μόνο που ξέρετε κάνετε είναι να παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις υπέρ όσων απειλούν την Ελλάδα. Είχατε έρθει εδώ στη Βουλή και τους υπερασπιζόσασταν. Όταν έκλεισαν τα σύνορα υπερασπιστήκατε αυτή την μονομερή ενέργεια. Όταν οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ επιτέθηκαν στους πρόσφυγες πήρατε την θέση των Σκοπίων. Και εσχάτως όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα σπεύσατε να πάρετε τη θέση του. Στις κρίσιμες στιγμές θα υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε».

Κάλεσε δε τον κ.Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν δηλώνει πως τάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ ενώ δεν φαίνεται να αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέγει τα μέτρα που πρέπει να πάρετε.

«Θα περιμένετε πολύ για να σας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε ο κ.Τσίπρας κάνοντας λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ τον ρώτησε εάν ενστερνίζεται τις θέσεις του ΔΝΤ όπως πχ συναινεί με τις θέσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, lock out κλπ αλλά και τις περικοπές στις συντάξεις. Ειδική αναφορά όμως έκανε και στην αντίδραση της ΝΔ στις διαρροές των Wikileaks που αντί να ασχοληθεί με το περιεχόμενο των συνομιλιών έθετε θέμα ασφάλειας των συνομιλιών στη χώρα και στρεφόταν κατά των εθνικών συμφερόντων.

Ο κ.Τσίπρας όμως στάθηκε ιδιαίτερα και στο σημείο από το οποίο διαφοροποιείται – όπως είπε- ο κ.Μητοστάκης από το Ταμείο αφού δεν συμφωνεί πως το πρωτεύον είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Επέμεινε δε πως η αξιολόγηση θα κλείσει, αφού θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου του 2015 «ακόμη και εάν αυτό δεν σας αρέσει. Η χώρα έχει δίκιο και θα το βρούμε. Θα περάσουμε και αυτό τον κάβο και ο λαός θα δει επιτέλους φως στο βάθος του τούνελ». Στο σημείο αυτό αναφορές στα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά και στην προστασία των επικουρικών συντάξεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αδυναμία ή αβουλία της ΝΔ να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να βάλει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο ενώ έκανε λόγο για θράσος όταν τώρα μέμφονται την κυβέρνηση που προσπαθεί «να βάλει μια τάξη».

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, που όπως είπε είναι ψηλά στην κορυφή της ατζέντας των περισσότερων χωρών, δεν είναι άλλο από τη διαφάνεια στην πηγή και στις δαπάνες, αλλά αυτό δεν απαντήθηκε. «Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα ήταν στρεβλή...Όσο προχωρούσε η κρίση τόσο εκτοξεύονταν τα χρήματα που έπαιρναν τα κόμματα. Το συνολικό ποσό που έλαβε η ΝΔ ως κρατική χρηματοδότηση είναι 301εκ ευρώ και το ΠΑΣΟΚ από 1999 είναι 296εκατ. ευρώ. Τα τότε μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει καρτέλ σε βάρος όλων των άλλων. Τα κόμματα είχαν επίσης πρόσβαση σε ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης.

Είχαν επίσης πρόσβαση και σε ιδιωτικούς πόρους». Για τη δε δανειοδότηση τους από τράπεζες αυτή παρέμενε εκτός νομικού ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι πρόσφατα και τόνισε πως προκλητικός δανεισμός των κομμάτων συνεχίστηκε ακόμα και όταν οι στρόφιγγες των τραπεζών έκλεισαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας, αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.

Αναφερόμενος στα χρέη δε που έχουν σήμερα τα κόμματα προς τις τράπεζες, αναρωτήθηκε εάν «θα πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα οι έλληνες φορολογούμενες ή εάν θα πληρώσουν τα μέλη και οι φίλοι των κομμάτων»...Όπως ανακοίνωσε, ο κ.Τσίπρας προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο ενώ ξεκαθάρισε πως το θέμα των «θαλασσοδανείων» δεν πρόκειται να κλείσει παρά προηγούμενες ρυθμίσεις που έγιναν.

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν. Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια». «Δεν πρόκειται δηλαδή αυτό το θέμα να κλείσει επειδή ψηφίστηκε κάποτε μια τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της εξεταστικής για τα δάνεια των τηλεοπτικών σταθμών και αναρωτήθηκε γιατί μόνο αυτά τα δάνεια αναχρηματοδοτούνταν- περισσότερες από μια φορές- μέσα στην κρίση και ενώ πολλά από αυτά θα έπρεπε να είχαν καταγγελθεί. Σε καμία δε περίπτωση οι οι δανειολήπτες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ο δανεισμός στον κλάδο των ΜΜΕ ανέρχεται στο «εξωφρενικό» όπως είπε ποσό των..... «αλλά εμείς την ασυλία αυτή δεν θα την συνεχίσουμε». Βέβαια, σημείωσε πως αυτή η στάση έχει κόστος αλλά ούτως ή άλλως εμείς «δεν θα δεχθούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες».

Χαρακτήρισε δε ως μεγάλη μέρα τη σημερινή καθώς αναρτήθηκε η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια κάτι που σηματοδοτεί ακριβώς αυτό το τέλος της ασυλίας.

Τσίπρας: «Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας κ. Μητσοτάκη»

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας πήρε το λόγο και απάντησε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ξεκινήσατε την ομιλία σας με μια φράση εξόχως επιθετική, ότι σας εκβιάζουμε σας απειλούμε να σας βάλουμε τρία μέτρα κάτω από τη Γη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το σκάνδαλο της Siemens και τα δάνεια των κομμάτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.

«Σας ζήτησα να πάρετε θέση για τον περιβόητο συνεργάτη του κ. Σαμαρά που δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι μπλεγμένος», τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «χωρίς ντροπή ο κ. Σαμαράς καταθέτει μηνύσεις».

«Υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου», ανέφερε.

«Ελάτε να βάλετε ορκωτούς λογιστές για τα ταμεία μας και τα ταμεία σας» σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι υπερασπίζεται το ΔΝΤ και αναφέρθηκε στην απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.

«Η αρχή του τέλους και της αξιολόγησης έρχεται θέλετε δεν θέλετε» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ο πατέρας σας έκανε 25 χρόνια από το 1965 έως το 1990 να γίνει πρωθυπουργός, εσείς όπως το πάτε θα κάνετε πολύ περισσότερα», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Δημοφιλή