ΔΙΕΘΝΕΣ

Πρόεδρος Βολιβίας σε Πάπα: Καταναλώστε φύλα κόκας για να αντεπεξέλθετε

Bolivia's President Evo Morales, left, and Pope Francis share a word on the occasion of their private meeting in the Apostolic Palace at the Vatican, Friday, April 15, 2016. (AP Photo/Alessandra Tarantino, pool)
Bolivia's President Evo Morales, left, and Pope Francis share a word on the occasion of their private meeting in the Apostolic Palace at the Vatican, Friday, April 15, 2016. (AP Photo/Alessandra Tarantino, pool)
ASSOCIATED PRESS

O πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα στο Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο, συμβούλεψε τον ποντίφικα να καταναλώνει φύλλα κόκας, του φυτού απ’ όπου προέρχεται η κοκαΐνη, το οποίο οι Ινδιάνοι των Άνδεων συνηθίζουν να μασάνε.

«Εγώ τα καταναλώνω και νιώθω πολύ καλά. Σας συστήνω να τα πάρετε, αυτό θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στον ρυθμό ζωής σας» είπε ο Μοράλες απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παρουσία των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας εδώ και καιρό είναι επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης των «cocaleros», των καλλιεργητών των φύλλων κόκας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης διάρκειας μισής ώρας, στην αποστολική βιβλιοθήκη του Βατικανού ο πρόεδρος της Βολιβίας και ο Αργεντίνος ποντίφικας συζήτησαν ιδίως για την «υφιστάμενη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση» στη Βολιβία, διευκρίνισε το Βατικανό σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Έβο Μοράλες έχει τεταμένες σχέσεις με την επισκοπή της Βολιβίας, την οποία κατηγορεί ότι είναι έρμαιο της δεξιάς αντιπολίτευσης. Αφού κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Βολιβίας ότι εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών, οι επίσκοποι κλήθηκαν από τον πρόεδρο προκειμένου να του καταθέσουν έναν κατάλογο με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Ο Έβο Μοράλες, που υποστηρίζει την αποποινικοποίηση σε διεθνές επίπεδο της κατανάλωσης φύλλων κόκας, δώρισε στον Φραγκίσκο τρία βιβλία σχετικά με τα οφέλη αυτού του φυτού, του οποίου η Κολομβία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα παγκοσμίως.

Τα φύλλα της κόκας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο. Ο ποντίφικας είχε δοκιμάσει σε υγρή μορφή για να αντιμετωπίσει την αδιαθεσία λόγω του υψόμετρου στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβαινε στη Λα Παζ πέρσι.

Από την πλευρά του ο Φραγκίσκος πρόσφερε στον επικεφαλής του κράτους της Βολιβίας ένα μετάλλιο του αγίου Μαρτίνου κι ένα αντίγραφο του βιβλίου του «Το Όνομα του Θεού είναι Έλεος».

Πρόκειται για τον την τρίτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Μοράλες είχε γίνει δεκτός μία φορά από τον πάπα στο Βατικανό και τον είχε υποδεχθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο στη Βολιβία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Νότια Αμερική.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Popular in the Community