ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2016 04:06 EEST | Updated 15/04/2016 05:23 EEST

Βόρεια Κορέα: Αποτυχημένη η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει σήμερα ένα βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς με τροχιά εκτόξευσης εκτός των ανατολικών ακτών της χώρας. Η εκτόξευση απέτυχε αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, της Νότιας Κορέας.

Η αποτυχημένη σημερινή εκτόξευση ακολουθεί την 4η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τον Ιανουάριο, αλλά και την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης, στις αρχές Φεβρουαρίου, με συνέπεια την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, πρόκειται για αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τύπου “Musudan” με ακτίνα δράσης μεγαλύτερη των 3.000 χιλιομέτρων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η εκτόξευση επιχειρήθηκε σήμερα το πρωί και φαίνεται ότι απέτυχε, χωρίς ωστόσο, να επιβεβαιώσει τον τύπο του πυραύλου.

Η αποτυχημένη εκτόξευση καθώς η απομονωμένη διεθνώς χώρα γιορτάζει την “Ημέρα του Ήλιου” δηλαδή των γενεθλίων του παππού του Κιμ, ακολουθεί την 4η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο, αλλά και την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στις αρχές Φεβρουαρίου, προκαλώντας την σκλήρυνση του διεθνούς εμπάργκο που εφαρμόζεται από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε κανονικά με την ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος της, που εξελίσσεται υπό την εποπτεία του Κίμ. Παράλληλα, η αμερικανική ηλεκτρονική σελίδα “38 North” που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα παρατηρεί αυξημένη δραστηριότητα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, χωρίς ν' αποκλείει το ενδεχόμενο μιας 5ης πυρηνικής δοκιμής.

Από την πλευρά της, η Κίνα που αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό και διπλωματικό εταίρο της Βόρειας Κορέας έχει εκνευριστεί από τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά και τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, καθώς έχουν επιβληθεί πιο σκληρές διεθνείς κυρώσεις από τον ΟΗΕ, τις οποίες έχει υποστηρίξει το Πεκίνο.

“Η σημερινή αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα σηματοδοτεί το τελευταίο γεγονός μιας σειράς προκλήσεων, οι οποίες αν συνεχιστούν ανεξέλεγκτα θα οδηγήσουν τη χώρα στο πουθενά. Τα πυρηνικά όπλα δε θα κάνουν την Πιονγκγιάνγκ πιο ασφαλή. Αντιθέτως, το υψηλό οικονομικό κόστος των αμυντικών επιδιώξεών της οδηγεί στη συνέχιση του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει...,” σημείωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost