Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυνος: Στόχος μας η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυνος: Στόχος μας η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού
Eurokinissi

Στη Μυτιλήνη έφθασε το πρωί της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώτος από τους τρεις Ιεράρχες που θα βρεθούν σήμερα και αύριο Σάββατο στη Λέσβο σε μια προσπάθεια στήριξης των δοκιμαζόμενων προσφύγων, αλλά και των δοκιμαζόμενων τοπικών κοινωνιών. Θα ακολουθήσουν οι αφίξεις, το βράδυ της Παρασκευής, του Οικουμενικού Πατριάρχη και αύριο το πρωί του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε μια πρώτη δήλωσή του, ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. «Στόχος μας» είπε «είναι, το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε. Να δείξουμε πως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, ή ακόμα και μόνο των Ευρωπαίων, αλλά όλης της ανθρωπότητας».

Σήμερα το μεσημέρι, ο αρχιεπίσκοπος θα κινηθεί προς τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και το απόγευμα θα μεταβεί στην Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή», ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή», πάντα στην Καλλονή.

Από την Καλλονή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κατευθυνθεί προς την Αγιάσο, όπου θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον ναό της Παναγίας.

Στο μεταξύ, στις 8 περίπου το βράδυ, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Ο Πάπας αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10.15 αύριο το πρωί με απευθείας πτήση από τη Ρώμη.

«O Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, δεν είναι πολιτικές Αρχές, αλλά θρησκευτικές και ηθικές και δρουν στο πεδίο αυτό. Αλλά με τον τρόπο αυτό, απευθύνονται δυναμικά στην αίσθηση ευθύνης όλων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες αρμοδιότητές του καθενός. 'Αρα και στην ευθύνη των πολιτικών. Δεν μπορούν να προσφέρουν ακριβείς, «τεχνικές» λύσεις, αλλά είναι σε θέση α προτείνουν απαραίτητες αρχές και να αναφερθούν σε απολύτως απαραίτητες ανάγκες, υποδεικνύοντας προσανατολισμούς που οδηγούν σε ουσιαστικές συνέπειες» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο ίδιος είπε ότι ο Πάπας «θέλει να εκφράσει την εγγύτητά του, τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, ο οποίος έδειξε τόση γενναιοδωρία με την υποδοχή του».

Τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη των Ιεραρχών στη Λέσβο, να ταρακουνήσει και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις κατά της αδικίας και της αδιαφορίας.

Δημοφιλή