SXSW2016: 21 ελληνικές startups «κυνήγησαν» την τύχη τους στο Τέξας

SXSW2016: 21 ελληνικές startups «κυνήγησαν» την τύχη τους στο Τέξας

Η Ελληνική αποστολή στο SXSW το μεγαλύτερο ίσως Φεστιβάλ Τεχνολογίας, Νέων Μέσων, Μουσικής και Φιλμ της Αμερικής, ήταν φέτος μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Εκτός από τους δέκα δημιουργικούς Έλληνες που ταξίδεψαν με τη συνδρομή της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ώστιν του Τέξας, 21 νεοφυείς επιχειρήσεις ταξίδεψαν με τη συνδρομή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας αναζητώντας την τύχη τους στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το South by Southwest (SXSW) είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις τεχνολογίας στον κόσμο. Εδώ ιδρύθηκε το Foursquare, ενώ δέκα χρόνια πριν από το SXSW στάλθηκε το πρώτο tweet. Startups και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο συρρέουν στο Ώστιν κάθε Μάρτιο για να αναζητήσουν κοινό, δημοσιότητα, τεχνογνωσία, γνωριμίες αλλά κυρίως χρηματοδότηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κορυφαία media brand τεχνολογίας και νέων μέσων παγκοσμίως επιδιώκουν σταθερή παρουσία στο Φεστιβάλ: Tο Μashable είχε δική του σκηνή, το ΤechCrunch και το The Next Web κάνουν (κυριολεκτικά) πάρτυ, ενώ δεν υπάρχει μεγάλος παραδοσιακός (ή όχι) μιντιακός όμιλος που να μην έχει τουλάχιστον 1 ανταποκριτή στο SXSW, από τη Guardian ως το Vanity Fair και τους LA Times. Το φετινό κερασάκι στην τούρτα ήταν η ομιλία του Προέδρου ΟμπάμαHuffPost Greece ήταν φυσικά εκεί!) ο oποίος και «άνοιξε» ουσιαστικά το interactive κομμάτι του Φεστιβάλ με ένα Q&A τεχνολογικού και όχι μόνο χαρακτήρα.

Ένα σημαντικό κομάτι του South by Southwest είναι το Τrade Show, μια εμπορική έκθεση που περιλαμβάνει από αντιπροσωπείες χωρών που ευελπιστούν να προσελκύσουν επενδυτές (έντονη ήταν η παρουσία χωρών όπως η Γερμανία, η Βρετανία αλλά και η Αργεντινή και το Μεξικό), μέχρι νεοφυείς εταιρίες, πανεπιστήμια και νέα τεχνολογία. Το τεχνολογικό προφίλ του φεστιβάλ ενισχύουν το Gaming Expo (μια ματιά στις φωτογραφίες που εμφανίζονται κάτω από το #sxswgaming είναι αρκετή) που γίνεται τις τελευταίες μέρες της διοργάνωσης, και φυσικά η παρουσία της ΝΑSA η οποία φέτος παρουσίαζε event με τίτλο «Το ταξίδι προς τον Άρη».

Ελληνικά startup, ελληνική πρωτοβουλία, διεθνής χαρακτήρας

Ήταν η τρίτη χρονιά που η Ελληνική Πρωτοβουλία, το κίνημα Ελλήνων της διασποράς που δουλεύει με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, υποστήριξε έμπρακτα τη συμμετοχή των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στο SXSW. Τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 60 ελληνικά startup έχουν ταξιδέψει στο Ώστιν με τη βοήθεια τους. Έξι από αυτά έχουν μάλιστα καταφέρει να προσελκύσουν κεφάλαια ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως μας τόνισε στο Ώστιν ο Μark Arey, executive director της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες που έχουν έρθει με εκπληκτικά προϊόντα και υπηρεσίες να βρουν επενδυτές και κεφάλαιο».

Το booth του International Accelerator στο Trade Expo

Όλα αυτά πάντα με τη βοήθεια του International Accelerator, έργο του Άγγελου Αγγέλου. Ο οικονομολόγος που ξεκίνησε από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 17 ετών για να κατακτήσει το Τέξας, έχει υπάρξει αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ώστιν αλλά και οικονομολόγος της πολιτείας του Τέξας. Ειδικότητα του είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας, ένας τομέας στον οποίο έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας. Ίδρυσε το Ιnternational Accelerator στο Ώστιν το 2013 σαν ένα πρόγραμμα για νεοφυείς επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Αμερικάνικη αγορά. Ο ίδιος τονίζει ξανά και ξανά πόσο σημαντική είναι «η εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών startup» και βοηθά ιδιαίτερα τις ελληνικές startup επιχειρήσεις, πολλές φορές φιλοξενώντας ακόμα και στο σπίτι του τους νέους επιχειρηματίες. Όχι ότι είναι ο μόνος: με τη μεσολάβηση του πολλοί νέοι επιχειρηματίες φιλοξενούνται από οικογένειες κατά την παραμονή τους στο Ώστιν σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα τους.

Τα 21 από τα 84 startup που συμμετείχαν φέτος ήταν ελληνικά και 7 από αυτά βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα του διαγωνισμού. O καιρός θα δείξει τι ακριβώς θα καταφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως λένε και οι ίδιοι, η συμμετοχή τους στο SXSW ήταν μια εμπειρία ζωής.

Το Ergon ήταν μια από τις 21 επιχειρήσεις που συμμετείχε στο SXSW2016 και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο International Accelerator. Και τι καλύτερο από ένα startup που ασχολείται με το φαγητό από το να δει από κοντά τον Anthony Bourdain;