ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2016 07:24 EEST | Updated 16/04/2016 07:24 EEST

Συμφωνία Τουρκίας – Ιράν για διεύρυνση της διμερούς οικονομικής τους συνεργασίας

ASSOCIATED PRESS
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu speaks with media in a joint press conference with Iranian Vice-President Eshagh Jahangiri after their meeting at the Saadabad Palace in Tehran, Iran, Saturday, March 5, 2016, (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συμφώνησαν χθες Παρασκευή να διευρύνουν τη διμερή οικονομική συνεργασία, με την προτεραιότητα να δίνεται στον τομέα της τραπεζικής, έπειτα από την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πηγές στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές και τις αμοιβαίες επενδύσεις.

Η κυβέρνηση του Ιράν φέρεται απογοητευμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι ελάχιστες εμπορικές συμφωνίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή μετά την άρση των κυρώσεων, κυρίως διότι οι ξένες τράπεζες αποφεύγουν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με πρόσωπα, θεσμούς ή επιχειρήσεις της χώρας αυτής.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, η Τεχεράνη κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τη βοηθήσουν να αποκτήσει πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν προέβλεπε τη χορήγηση τέτοιας πρόσβασης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)