Διάλόγος κωφών. ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θέλουν να είναι μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να συμφωνούν για το τι θα γίνει με το χρέος

ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να είναι μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς να κάνουν καμία υποχώρηση
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (R) laughs with Germany's Finance Minister Wolfgang Schaeuble before a seminar at the annual meetings of the IMF and the World Bank Group in Tokyo October 12, 2012. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS)
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (R) laughs with Germany's Finance Minister Wolfgang Schaeuble before a seminar at the annual meetings of the IMF and the World Bank Group in Tokyo October 12, 2012. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS)
Kim Kyung Hoon / Reuters

Αγεφύρωτο φαντάζει το χάσμα μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκών θεσμών ενώ η ίδια η προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλουν (;) οι δύο πλευρές για να επιβάλουν τις θέσεις τους αλλά παράλληλα να ικανοποιήσουν και την άλλη πλευρά όχι μόνο κρίνεται ως μη αποδοτική αλλά όπως φαίνεται καθιστά μία ακόμη φορά θύμα της την Αθήνα.

Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής το σκηνικό που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο πλευρών θυμίζει «θέατρο του παραλόγου» καθώς η κάθε πλευρά επιχειρεί να υπερασπιστεί τις θέσεις της που σε βασικά ζητήματα είναι έως και εκ διαμέτρου αντίθετες.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θέτει ο δίλημμα ή βαθύ κούρεμα ή περισσότερα πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ξεκαθαρίζει αν και πως θα μετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα και τελικά τι θα κάνει στην υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και συνεπώς απαιτείται δραστική ρύθμισή του. Όλα αυτά τη στιγμή που και το ίδιο γνωρίζει πολύ καλά πως νομικά και βάση του καταστατικού του ESM, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κουρευτεί χρέος του και το ερώτημα που προβάλλει είναι πως θα συνδυαστούν οι δύο νομικές υποχρεώσεις αφού και το ΔΝΤ δεν δίνεται να μετάσχει σε προγράμματα που δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΔΝΤ δηλώνει πως επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρώπη...Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση επιθυμιών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρωτίστως με το Βερολίνο.

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να απορρίπτουν τη δραστική ελάφρυνση του χρέους και την αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά δεν δέχονται και να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Ο ίδιο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, δημοσίως αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις, απορρίπτει τη όποια συζήτηση, όπως τονίζει η εφημερίδα, για μείωση του ελληνικού χρέους, βάζοντας ουσιαστικά «πάγο» στις απαιτήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Ξεκαθαρίζει όμως πως η συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αποτελεί απαραβίαστο όρο της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015.

Την ίδια στάση κράτησε και κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο- προσπάθησε δηλ. να παντρέψει την μη ελάφρυνση του χρέους με την παραμονή του Ταμείου-και τον προέτρεψε να «τα βρει» με το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση.

Πάντως η πρόταση της Κομισιόν για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στα 8.700 το 2017 και στα 7.100 το 2018 προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, απορρίφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κ.Τσακαλώτος κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή».

Πηγή: Έθνος

Δημοφιλή