Μαζί με 12 πρόσφυγες αναχώρησε από τη Μυτιλήνη ο Πάπας. Ποιοι είναι οι τυχεροί που θα ταξιδέψουν μαζί του

Μαζί με 12 πρόσφυγες αναχώρησε από τη Μυτιλήνη ο Πάπας. Ποιοι είναι οι τυχεροί που θα ταξιδέψουν μαζί του
Eurokinissi

Με έργα εκτός από λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος φεύγοντας από τη Λέσβο έδειξε στην Ευρώπη αυτό που θα έπρεπε η Γηραιά Ήπειρος να κάνει, όσον αφορά στο προσφυγικό, αλλά δεν τολμά. Η δυσαρέσκεια του Πάπα για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική των Ευρωπαίων ηγετών και για την στάση τους απέναντι στο οξύ πρόβλημα των προσφυγικών ροών, εκφράστηκε με μια απροσδόκητη κίνηση.

Ειδικότερα η ιστορική επίσκεψη του Πάπα ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στο αεροδρόμιο του νησιού και έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Ποντίφικα περίμεναν 12 πρόσφυγες που είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και τους οποίους ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό.

Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι 12 πρόσφυγες επιβιβάσθηκαν στο αεροσκάφος του Πάπα Φραγκίσκου με προορισμό το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πρόσφυγες αυτοί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα φιλοξενηθούν από την Καθολική Εθελοντική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με έδρα τη Αιώνια Πόλη.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».

Όπως το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτοί πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί.

«Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση της επιστροφής του στην Ρώμη από την Λέσβο.

Ο πάπας κάλεσε όλους τους υπεύθυνους να εργασθούν υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία και υπενθύμισε, παράλληλα, ότι πολλοί πατεράδες των ατόμων που ενέχονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη, «είχαν γεννηθεί στην ήπειρό μας».

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της πτήσης από την Λέσβο προς την Αιώνια Πόλη, ο Φραγκίσκος έδειξε στους δημοσιογράφους κάποια από τα παιδιά που συνάντησε στην Μυτιλήνη.

Επίσης ο Παπάς Φραγκίσκος στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στη Ρώμη, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική εκμετάλλευση» από τη στιγμή που τις συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δεν τις γνώριζα καλά, τις είχα διαβάσει μόνον στον Τύπο».

Ο Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε αμέσως με χαρά πρόταση συνεργάτη του να φιλοξενήσει κάποιους πρόσφυγες. Υπογράμμισε, δε, ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έπειτα από συνεννόηση με τις ιταλικές και ελληνικές αρχές.

Ο ποντίφικας αποσαφήνισε ότι δεν έκανε επιλογή μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά ότι οι τρεις αυτές οικογένειες είχαν πλήρη και έγκυρα έγγραφα. «Δεν πρόκειται για προνόμιο, είναι όλοι τέκνα του Θεού», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, διότι «πρέπει να επιδείξουμε, ακριβώς, ευθύνη στο πώς θα καταφέρουμε να εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς».

Σε ότι αφορά, τέλος, τις τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων που ταξίδεψαν μαζί του, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να φιλοξενηθούν από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική διαμεσολαβητική δραστηριότητα σε εμπόλεμες περιοχές. Την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων αναλαμβάνει η Αγία Έδρα.

«Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι και το μήνυμα του Πάπα στην Λέσβο θα καταφέρει να ταρακουνήσει βαθύτατα την ψυχή της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας» έγραψε, παράλληλα, σε μήνυμά του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αμέσως μετά τον Πάπα, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για την Κομοτηνή νωρίς το απόγευμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή