ΗΠΑ: Θρίαμβος του Κρουζ έναντι του Τραμπ. Μειώνεται η διαφορά των δύο αντιπάλων

ΗΠΑ: Θρίαμβος του Κρουζ έναντι του Τραμπ. Μειώνεται η διαφορά των δύο αντιπάλων
Republican presidential candidate Sen. Ted Cruz, R-Texas, speaks during the New York Republican State Committee Annual Gala Thursday, April 14, 2016, in New York. (AP Photo/Kathy Willens)
Republican presidential candidate Sen. Ted Cruz, R-Texas, speaks during the New York Republican State Committee Annual Gala Thursday, April 14, 2016, in New York. (AP Photo/Kathy Willens)
ASSOCIATED PRESS

Ο Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου, κέρδισε και τους 14 εκλέκτορες της πολιτείας Γουαϊόμινγκ που κρίνονταν χθες Σάββατο, θριαμβεύοντας επί του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κατέβαλε ουσιαστικά καμιά προσπάθεια να κερδίσει στην αγροτική πολιτεία.

Η νίκη του Κρουζ μειώνει λίγο ακόμη τη διαφορά των δύο αντιπάλων στην κούρσα για το χρίσμα.

Ο Κρουζ πασχίζει να εμποδίσει τον Τραμπ να εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες που απαιτούνται για να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ. Συνεχίζοντας να καταγράφει μικρές νίκες, ο γερουσιαστής του Τέξας σταδιακά κερδίζει έδαφος έναντι του μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος ως τώρα δεν ασχολείται με εκστρατείες σε τοπικό επίπεδο, που όμως θεωρούνται απαραίτητες για την εξασφάλιση εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ επικρίνει τη διαδικασία και χθες την αποκάλεσε ξανά «νοθευμένη» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης. Έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για αυτό που συνέβη στο Κολοράντο, όπου η πολιτειακή οργάνωση των Ρεπουμπλικάνων έδωσε και τους 34 εκλέκτορες στον Κρουζ άνευ ψηφοφορίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε πως οι υποστηρικτές του θυμώνουν όλο και περισσότερο με αυτό που συνέβη σε πολιτείες όπως το Γουαϊόμινγκ ή το Κολοράντο.

«Τρελαίνονται εκεί έξω· είναι οργισμένοι», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο Σίρακιουζ. «Οι κομματάρχες τους πήραν την ψήφο τους, και δεν επρόκειτο να στείλω μεγάλες ομάδες ανθρώπων μου εκεί πριν από τρεις, τέσσερις μήνες, και να τους κρατήσω εκεί», πρόσθεσε.

Παρότι ο Τραμπ έχει κερδίσει στις 21 από τις εσωκομματικές προκριματικές διαδικασίες που έχουν διεξαχθεί ενώ ο Κρουζ μόλις σε 10, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ακινήτων προηγείται έναντι του γερουσιαστή του Τέξας κατά μόλις 196 εκλέκτορες (755-559). Αυτό σημαίνει πως καλείται να συγκεντρώσει σχεδόν το 60% των εκλεκτόρων που απομένουν ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον Ιούλιο.

Στο Γουαϊόμινγκ δεν διεξήχθη ψηφοφορία με τη συμμετοχή μελών του κόμματος: 475 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων συγκεντρώθηκαν στην πόλη Κάσπερ χθες όπου διεξήχθη συνέδριο της Πολιτειακής Οργάνωσης του κόμματος που κατένειμε τους 14 εκλέκτορες της πολιτείας.

Ήδη ακόμη 12 εκλέκτορες είχαν επιλεγεί σε συνέδρια κομματικών Οργανώσεων Κομητειών. Από αυτούς, ο Κρουζ έλαβε 10, ο Τραμπ μόλις 1, ενώ ένας ακόμη παρέμεινε «αδέσμευτος».

Ο Κρουζ μίλησε στο συνέδριο, κορυφώνοντας μια πολύμηνη προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη στην πολιτεία. Ο Τραμπ σχεδίαζε να στείλει αντ' αυτού την πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν, η οποία παραμένει δημοφιλής στις τάξεις των συντηρητικών, για να μιλήσει στο συνέδριο, όμως η Πέιλιν ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Ο Κρουζ επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν το Γουαϊόμινγκ, την πολιτεία με την μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ.

Επέκρινε την «επίθεση» των Δημοκρατικών στα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να εξοντώσει τη βιομηχανία του άνθρακα με τα μέτρα που προωθεί για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η Αμερική είναι η Σαουδική Αραβία του άνθρακα, και θα αναπτύξουμε τη βιομηχανία μας», υποσχέθηκε ο Κρουζ.

Παράλληλα ο Τραμπ μιλούσε στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης ενόψει της εσωκομματικής ψηφοφορίας στην πολιτεία. Οι προκριματικές στη Νέα Υόρκη διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή