Liberland: Τσέχος ίδρυσε παραδουνάβιο «κρατίδιο» για όσους δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους

Liberland: Τσέχος ίδρυσε παραδουνάβιο «κρατίδιο» για όσους δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους
Self-proclaimed president of the
Self-proclaimed president of the
Antonio Bronic / Reuters

Τα σχέδια του να εισβάλει σε ένα κομμάτι γης που ισχυρίζεται ότι του ανήκει περιέγραψε στον βρετανικό Independent ένας άνδρας από την Τσεχία ονόματι Vit Jedlicka.

Στις 13 Απριλίου του 2015 ο ίδιος ίδρυσε το «ελεύθερο» κρατίδιο της Liberland (Γη της Ελευθερίας) σε μια περιοχή ανάμεσα στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας. Το κομμάτι αυτό γης αποτελεί αντικείμενο χρόνιας διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, μόνο που καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια τον τελευταίο αιώνα για την κατακτήσει. Γι' αυτό τον λόγο, ο «πρόεδρος» Jedlicka, όπως αυτοαποκαλείται, αποφάσισε να ιδρύσει ένα κρατίδιο-ωδή στην ελευθερία.

Από την ημέρα ίδρυσης της του κρατιδίου μέχρι σήμερα, η κροατική αστυνομία έχει παραταχθεί στα σύνορα και δεν επιτρέπει σε κανέναν εν δυνάμει κάτοικο να πλησιάσει. Ο ίδιος ο Jedlicka μάλιστα έχει συλληφθεί δύο φορές στην προσπάθειά του να περάσει τα σύνορα και να βρεθεί στην παραδουνάβια πολιτεία του.

«Εκτιμούμε αυτό που κάνει σε αυτή την φάση η Κροατία», δήλωσε στην εφημερίδα Independent, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύεται το κομμάτι αυτό γης από άλλους «εισβολείς».

Ο Jedlicka δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει ότι αυτό το καλοκαίρι σχεδιάζει να προσπαθήσει να εισβάλει ο ίδιος και πάλι στην περιοχή, αυτή τη φορά όμως θα έχει στο πλευρό του τους 400.000 ανθρώπους που έχουν δηλώσει πρόθυμοι να μετακομίσουν στην Liberland. Ο ίδιος εξηγεί ότι θα είναι αδύνατο η αστυνομία να τους σταματήσει, ενώ τόνισε πως το γεγονός θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και θα ακολουθήσει «μεγάλη γιορτή». Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστεί την Liberland;

Το «κρατίδιο» έχει ήδη την δική της μπύρα και εκατοντάδες χιλιάδες εν δυνάμει κατοίκους. Η γη θυμίζει κάθε άλλη παραδουνάβια περιοχή, όμως αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για την δημιουργία μιας «ουτοπίας», κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα του Jedlicka.

Το όνειρο του 33χρονου Τσέχου θυμίζει αρκετά το λεγόμενο «αμερικανικό όνειρο». Στόχος του είναι η δημιουργία ενός κρατιδίου με μηδέν κρατική παρεμβατικότητα, όπου οι καταβολή φόρων θα γίνεται εθελοντικά. Με άλλα λόγια, σχεδιάζει ένα φορολογικό παράδεισο που θα περιλαμβάνει και άλλες «ελευθερίες» αμερικανικής προελεύσεως, όπως είναι η οπλοκατοχή χωρίς περιορισμούς.

Δημοφιλή