ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/04/2016 15:23 EEST | Updated 18/04/2016 15:25 EEST

Μπούντεσμπανκ: Η ΕΚΤ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις τράπεζες «ζόμπι»

ullstein bild via Getty Images
(GERMANY OUT) the headquarters of the German Federal Bank , Bundesbank (Photo by Spiegl/ullstein bild via Getty Images)

Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να χρησιμοποιήσει την εξουσία της ώστε να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες «ζόμπι» οι οποίες έχουν υψηλά ποσοστά επισφαλών δανείων αλλά παραμένουν στη ζωή για πολιτικούς λόγους απηύθυνε το μέλος του ΔΣ της Μπούντεσμπανκ, Αντρέας Ντόμπρετ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόμπρετ ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε ένα τραπεζικό συνέδριο πως «υπάρχουν ακόμη πολλές τράπεζες “ζόμπι” οι οποίες διατηρούνται στη ζωή για πολιτικούς λόγους» και έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες διαθέτουν υψηλά ποσοστά επισφαλών δανείων.

Ο Ντόμπρετ κάλεσε την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που διαθέτει καθώς μπορεί να παρεμβαίνει έγκαιρα εφόσον χρειαστεί και να διασώσει τραπεζικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Ο Ντόμπρετ χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη έναρξη στην Ιταλία ενός ταμείου το οποίο πήρε την ονομασία «Atlas» και σκοπός της δημιουργίας του ήταν να μπορέσει να εγγυηθεί τις αυξήσεις κεφαλαίου στις αδύναμες τράπεζες αλλά και να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η Ιταλία μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την απόφαση, επειδή η Ιταλία χρειάζεται μία δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», σημείωσε επίσης ο Αντρέας Ντόμπρετ.

Η λειτουργία του Ταμείου έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost