Η γυμναστική πρέπει να είναι διασκεδαστική ακόμα κι αν κάνεις ακροβατικά σε έναν κινέζικο στύλο

Η γυμναστική πρέπει να είναι διασκεδαστική ακόμα κι αν κάνεις ακροβατικά σε έναν κινέζικο στύλο
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Είναι σημαντικό να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα κάθε μέρα στη ζωή σου. Εάν τα πράγματα αυτά, κάνουν καλό και στη σωματική και ψυχική σου υγεία, όπως είναι η γυμναστική, ακόμα καλύτερα! Εάν πάλι καταφέρνεις να περάσεις και καλά, τότε έχεις βρει το μυστικό της επιτυχίας.

Έχοντας αυτό στο μυαλό, εξοπλιστήκαμε με θάρρος και ξεκινήσαμε για το Παγκράτι, να συναντήσουμε την ομάδα Stilovates και συγκεκριμένα, τη Λενιώ Λέντζα, στο στούντιο «Το Καπλάνι», η οποία θα προσπαθούσε να μας μυήσει στον κόσμου του κινέζικου στύλου.

Ας πούμε αρχικά τι είναι ο κινέζικος στύλος. Πρώτα απ' όλα διαγράψτε από το μυαλό σας οποιαδήποτε σύνδεση έχετε κάνει με το pole dancing. Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε το κείμενο.

Ο κινέζικος στύλος είναι ο στύλος που έχουν οι Κινέζοι στο τσίρκο. Οι καταβολές του πάνε πολύ πίσω στον χρόνο. Είναι ένας στύλος καλυμμένος με καουτσούκ που κυμαίνεται από 3 έως 6 μέτρα. Στο μάθημα πρέπει να φοράς ρούχα -εμείς προτιμήσαμε αυτα τα ωραιότατα Bodytalk- και ειδικά παπούτσια.

Αν και στην αρχή κοιτάξαμε με τρόμο τον στύλο, η Λενιώ, μας ενημέρωσε ότι κινέζικο στύλο μπορούν να κάνουν όλοι και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση στην αρχή.

Εμείς είχαμε καλή διάθεση και αποφασιστικότητα και το moto «train for pleasure»ως τα πιο σημαντικά μας εφόδια και ξεκινήσαμε.

Ούτως ή άλλως σημασία έχει να γυμνάζεσαι και να διασκεδάζεις, ακόμα κι αν δεν είσαι πάντα ο καλύτερος στην αίθουσα, σωστά;

Νάγια Κωστιάνη

Από τη μέρα που είδα τη Λενιώ, τη δασκάλα μου στο μπαλέτο (ένα από τα resolutions της νέας μου λίστας «δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσω πριν είναι αργά», δεν ξέρω πότε θα είναι αργά, έτσι την έχω ονομάσει) να κρέμεται ανάποδα από ένα στύλο και σχεδόν να αιωρείται μέσα στο δωμάτιο, ήξερα πως ο κινέζικος στύλος έπρεπε να μπει στην προαναφερθείσα λίστα. Έτσι τις προάλλες βρήκαμε με τη συνάδελφο και αγαπημένο workout buddy, Κατερίνα, λίγο χρόνο και πήγαμε να το δοκιμάσουμε μαζί. Αγαπάμε και οι δύο την άθληση, βαριόμαστε αφόρητα τα γυμναστήρια και θέλουμε να γυμναζόμαστε με τρόπους που μας διασκεδάζουν, που μας κάνουν να περνάμε υπέροχα και όχι να κοιτάμε το ρολόι με απελπισία (είναι το train for pleasure που λέγαμε). Ε, και αν είναι να γκρεμοτσακιστείς, τουλάχιστον ας το κάνεις με καλή παρέα.

Μετά από μία ώρα προπόνησης πάνω, κάτω, πολύ πάνω και γύρω από τον κινέζικο στύλο, αυτά είναι όσα αποκόμισα:

-Είναι εκπληκτική η άνεση με την οποία μπορείς να σκαρφαλώσεις πάνω σε ένα στύλο

-Ακόμα πιο εκπληκτικό το ότι νιώθεις τόσο υπέροχα εκεί πάνω που δεν θες να κατέβεις ποτέ

-Κάθε θηλυκότητα και χάρη πάει περίπατο όταν προσπαθείς να γυρίσεις ανάποδα πάνω στο στύλο και να κρεμαστείς με τα πόδια. Πόσο μάλλον αν είσαι και γενικότερα άγαρμπος ως άνθρωπος

-Όταν όμως το καταφέρεις, νιώθεις τουλάχιστον Kate Moss

-Το κλισέ «σκέψου το και θα γίνει» μπορεί να μη λειτουργεί στο 90% της ζωής μας, λειτουργεί όμως 100% στον κινέζικο στύλο. Όχι παιδιά, αλήθεια.

-Όσες περισσότερες κοκκινίλες και μελανιές γεμίζεις, τόσο περισσότερο πωρώνεσαι

-Την επόμενη ημέρα δε θα νιώθεις ώμους και μπράτσα, κάθε φορά που θα γελάς οι κοιλιακοί σου θα σε πεθαίνουν και τα πόδια σου αλλού θα πατάνε και αλλού θα βρίσκονται. Και δεν θα έχεις νιώσει καλύτερα στη ζωή σου.

Κατερίνα Νανοπούλου

Εδώ και καιρό ψάχναμε αφορμή με τη Νάγια για να γυμναστούμε μαζί και ο κινέζικος στύλος ήταν η τέλεια αρχή. Ήταν σχετικά εύκολο, ήθελε θάρρος, όρεξη και πάνω απ' όλα έμοιαζε πολύ διασκεδαστικό. Φορέσαμε τα αθλητικά μας Bodytalk ρούχα και ξεκινήσαμε. Ανοίγει η παρένθεση. Αρχικά, θα ήθελα να σχολιάσω το ενδυματολογικό κομμάτι σε κάθε είδους γυμναστική. Τη γυμναστική την κάνουμε για να διασκεδάσουμε, να νιώσουμε καλά με το σώμα μας και να την απολαύσουμε. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε άνετοι και όχι να φοράμε ρούχα που μας εμποδίζουν επειδή θέλουμε να κρύψουμε την κοιλίτσα ή το μπούτι μας. Πολλές γυναίκες φοβούνται να φορέσουν κολάν ή μία κανονική μπλούζα γιατί πιστεύουν ότι δεν τις κολακεύουν. Σας έχω υπέροχα νέα! Εκτός ότι κανείς δεν πρόκειται να νοιαστεί για το πως φαίνεστε (άλλωστε για γυμναστική πηγαίνουμε και όχι για πασαρέλα), τα ρούχα γυμναστικής βγαίνουν σε όλα τα μεγέθη και όχι μόνο σε small και extra small. Κλείνει η παρένθεση. Αφού κάναμε ζέσταμα αρχίσαμε να εκτελούμε μερικές από τις ασκήσεις. Δεν θα έλεγα ότι τις πετυχαίναμε όλες με την πρώτη, αλλά ο στύλος σταμάτησε να μοιάζει με το όρος Έβερεστ. Αυτό που μου έμεινε στο μυαλό ήταν η φράση της Λενιώς «κοιτά εκεί που θέλεις να πας». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλαμε να πάμε ψηλά. Σκαρφαλώσαμε μέχρι πάνω, κάναμε το «βατραχάκι», περάσαμε τα πόδια από τη μία, τα χέρια από την άλλη, αφήσαμε τα χέρια, γυρίσαμε ανάποδα. Για πρώτη φορά, τα καταφέραμε μια χαρά και, το κυριότερο, γελάσαμε και διασκεδάσαμε. Γιατί αν δεν μπορείς να περάσεις καλά, την ώρα που σκαρφαλώνεις σε έναν στύλο και βρίσκεσαι με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, τι νόημα έχει να γυμναστείς;

*Ευχαριστούμε πολύ το στούντιο «Το Καπλάνι» και την ομάδα Stilovates για την φιλοξενία.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson