ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/04/2016 10:27 EEST | Updated 19/04/2016 10:27 EEST

Γεροβασίλη: Στην τελική φάση για τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές

Eurokinissi

«Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στην τελική φάση για τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Επιδίωξη μας είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και επισήμανε ότι με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει βγει στη δημοσιότητα ένα σενάριο που αφορά την πιθανότητα να συμφωνηθεί από τώρα η υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018. Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει τη θέση της αποκλειστικά με βάση τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι προφανές ότι εκ προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, μέτρων που δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, μέτρων που το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και που με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, τότε μια τέτοια προοπτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διότι τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις.

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η θετική αυτή εικόνα αποτυπώνεται και στην έκθεση της Eurostat», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «η έκθεση αυτή που δίνεται στη δημοσιότητα την προσεχή Πέμπτη αποτυπώνει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που αρχικά έχει προβλεφθεί». Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κίνηση της ΕΚΤ να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για φορολογικό και ασφαλιστικό

 

Επίσης η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «εντός τη ημέρας βγαίνει στη διαβούλευση το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που υλοποιούν στόχους της συμφωνίας με βάση τις ελληνικές θέσεις».

Η ελληνική πλευρά τηρεί τη δέσμευσή της για δικαιότερη κατανομή βαρών και την προστασία των ασθενέστερων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Επίσης υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα κατοχυρώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλά τυχόν προσωπική διαφορά διατηρείται και προστατεύεται απολύτως. Είπε ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο και προστατεύεται απολύτως το 90% των συνταξιούχων, εφόσον καμία μείωση δεν έχει γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω.

Παράλληλα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις διανέμοντας με πιο δίκαιο τρόπο μια μικρότερη πίτα με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Κατοχυρώνεται, επίσης, η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 346 για 15 χρόνια ασφάλισης.

Επιπλέον εξασφαλίζεται μια βασική αναπλήρωση εισοδήματος και για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους ασχολούνται με μη σταθερές μορφές εργασίας. Αναφορικά με τις εισφορές, αποτυπώνεται η ρύθμιση στην οποία υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή 0,5% των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, προβλέπεται μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση για πλέον του 99% των μισθωτών και συνταξιούχων χάρις στην προοδευτικότητα της νέας φορολογικής κλίμακας και προκύπτει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα. Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει έως και 700 ευρώ λιγότερα. Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους θα υπάρχει εξορθολογισμός με προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα. Η συνολική εικόνα αποτυπώνει σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος

«Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε στο σημείο αυτό ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο αυτόν τον γνώμονα πορεύεται.

Για το προφυγικό

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο που πήρε διάσταση παγκοσμίου γεγονότος, είπε η κ. Όλγα Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι το μήνυμα αλληλεγγύης παρέχει στήριξη στην Ελλάδα και το λαό της, που δίνει διαρκή αγώνα μέσα σε πολύ δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

«Υπερασπιζόμαστε τις αξίες του ανθρωπισμού απέναντι στις πολιτικές του ακροδεξιού λαϊκισμού και τις μονομερείς ενέργειες των κλειστών συνόρων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό για να προσθέσει ότι οι ροές έχουν μειωθεί και η εξέταση ασύλου προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Από τον Πειραιά έχουν μετακινηθεί 1.650 πρόσφυγες προς τα κέντρα φιλοξενίας και αναμένονται άμεσα και νέες μετακινήσεις. Η δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς χώρες της ΕΕ.

«Η συνεπής υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη είναι η βάση ώστε η συμφωνία να γίνεται διαρκώς αποτελεσματικότερη», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανή αλλαγή δεδομένων στην αξιολόγηση από τα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη