ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/04/2016 11:04 EEST | Updated 20/04/2016 15:13 EEST

Στην επίθεση περνά (ξανά) η Κομισιόν κατά της Google περί στέρησης των καταναλωτών από εφαρμογές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας

GEORGES GOBET via Getty Images
Google logo is seen on a wall at the entrance of the Google offices in Brussels on February 5, 2014. The European Commission accepted the latest proposals by US giant Google to remedy complaints it abuses its dominant position in the Internet search market, opening the way to a settlement.'I believe that the new proposal obtained from Google after long and difficult talks can now address the Commission's concerns,' Almunia said AFP PHOTO GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε εκ νέου στην επίθεση κατά της Google, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία ότι "καταχράται την κυρίαρχη θέση της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών που φέρουν (το σύστημά της) Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας".

Η Κομισιόν απηύθυνε στην Google μια "ανακοίνωση παραπόνων" -ένα είδος κατηγορητηρίου στην διάλεκτο των Βρυξελλών- όσον αφορά το σύστημα εκμετάλλευσης και τις εφαρμογές Android, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.

"Στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η έρευνά μας, πιστεύουμε ότι με την συμπεριφορά της η Google στερεί από τους καταναλωτές μια μεγαλύτερη επιλογή εφαρμογών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ότι η επιχείρηση παρεμποδίζει την καινοτομία που θα προερχόταν από άλλους παράγοντες, σε παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ", διευκρίνισε η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Google μπορεί εφεξής να σχεδιάσει την υπεράσπισή της για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών: ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 10% του ετήσιου τζίρου του ομίλου, δηλαδή στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια (βάσει των στοιχείων του 2015).

Η Google, η οποία έχει στη διάθεσή της 12 εβδομάδες για να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές, ανακοίνωσε ότι το Android είναι ένα αξιόλογο σύστημα που στηρίζεται στο λογισμικό ανοικτού κώδικα και την ανοιχτή καινοτομία.

"Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δείξουμε ότι το Android είναι καλό για τον ανταγωνισμό και καλό για τους καταναλωτές", δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της Google Κεντ Γουόκερ.

Πρόκειται για το δεύτερο "κατηγορητήριο" σε έναν χρόνο που αποστέλλει η Επίτροπος Βεστάγκερ στην Google. Τον Απρίλιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε μια "ανακοίνωση παραπόνων" στην αμερικανική εταιρεία για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ.

Η Κομισιόν έκρινε ότι η Google ευνοούσε ή είχε ευνοήσει στις σελίδες των αποτελεσμάτων της αναζήτησης τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών "GoogleShopping" και την προκάτοχό της "Google Product Search" σε σχέση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών.

Τι απαντά η Google

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σύστημα Android, ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Google, Κεντ Γουόκερ δήλωσε:

«Το Android έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου – και το σημαντικότερο, βιώσιμου – οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές».

Επιπλέον, ο γενικός σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας επισημαίνει μεταξύ άλλων σχετικά με το Android, το μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας:

«Ανακοινώσαμε το λειτουργικό σύστημα του Android το 2007. Το μοντέλο με ένα δωρεάν και ανοικτό λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζεται από πολλούς συνεργάτες hardware, δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο (...)

Οι χρήστες απολαμβάνουν εξαιρετικές επιλογές εφαρμογών και συσκευών σε πιο εξαιρετικά χαμηλές τιμές – πιο χαμηλές τιμές από ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με το μοντέλο μας και σήμερα δημοσίευσε μια δήλωση αιτιάσεων, εγείροντας ερωτήματα για την επίδρασή του στον ανταγωνισμό. Λαμβάνουμε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά, όμως πιστεύουμε ότι το μοντέλο της εταιρείας μας κρατά το κόστος των κατασκευαστών χαμηλά και την προσαρμοστικότητά τους υψηλή, ενώ δίνει στους καταναλωτές έναν ξεχωριστό κι άνευ προηγουμένου έλεγχο στις κινητές συσκευές τους».

Ο Κεντ Γουόκερ στη δήλωσή του υπογραμμίζει επίσης: «Ένας αριθμός ρυθμιστικών αρχών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές, όπως και να αλλάξουν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις κινητές συσκευές τους

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)