Διαρροές για αδυναμία συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής

Διαρροές για αδυναμία συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής
Vintage illustration of man listening to another man speak, 'That isn't the way I heard itÂ,' 1945. Screen print. (Illustration by GraphicaArtis/Getty Images)
Vintage illustration of man listening to another man speak, 'That isn't the way I heard itÂ,' 1945. Screen print. (Illustration by GraphicaArtis/Getty Images)
GraphicaArtis via Getty Images

Θέματα που παραμένουν ανοικτά, διαρροές από όλες τις πλευρές, μια διαπραγμάτευση που δεν κλείνει και ένα Eurogroup που έρχεται. Μετά την επίθεση φιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το μεσημέρι, που είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός η ικανοποίηση -πάση θυσία- του ΔΝΤ, έρχονται το απόγευμα νέες διαρροές από τις Βρυξέλλες που αφενός προεξοφλούν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, εγείρουν ενστάσεις για το ασφαλιστικό, επαναφέρει το θέμα των μέτρων «κάβα» και εκφράζει αμφιβολίες για το κατα πόσο θα βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους.

Οι... διαρροές της Κομισιόν έρχονται από αξιωματούχο που δεν κατονομάζονται, ωστόσο γράφεται και λέγεται ότι πρόκειται για τον επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ.

Ο αξιωματούχος αυτός λοιπόν, εκτίμησε ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής, αφού δεν φαίνεται να έχει κλείσει η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Περιέγραψε δε και τα επόμενα βήματα, στα οποία ενέταξε και τα μέτρα κάβα που απαιτούν οι δανειστές, μέτρα που είχε απορρίψει νωρίτερα ο Γιούνκερ. Αναφέρθηκε δε και σε διαφωνίες για το ασφαλιστικό, το οποίο ωστόσο κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι «βλέπουν» αυτά που είπε ο Βίζερ ως μια εξελισσόμενη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Σόιμπλε και Γιούνκερ καθώς ο τελευταίος σήμερα τόνισε πως δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Ποια τα επόμενα βήματα

Σε σχέση με την σειρά των επόμενων βημάτων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα βασικά φορολογικά μέτρα, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, να νομοθετηθούν τα μέτρα «κάβα» (αν και δεν θεώρησε απαραίτητο και να εφαρμοστούν) και ότι άλλο υπάρχει στην αξιολόγηση. Μετά οι θεσμοί θα καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, η λύση πακέτο θα περάσει από τα κοινοβούλια και θα ψηφιστεί. Μετά οι θεσμοί θα περιμένουν την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών και όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί από την Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση. H όλη διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.

Και με το χρέος κύριε;

Βέβαια στο θέμα του χρέους τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ο ίδιος αξιωματούχος «βλέπει» τεράστιες διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Το ΔΝΤ πιέζει να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αξιώνουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν να αρχίσουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις συμπεριφορές όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το χρέος ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη μέλη και τα λοιπά, και το χάσμα είναι σημαντικό», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αντηχώντας τις γερμανικές θέσεις, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σήμερα ότι το περιθώριο ελιγμών είναι πολύ μικρό όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Περί έκτακτου Eurogroup: Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι

Τέλος ο αξιωματούχος, ενώ προεξόφλησε ότι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, έκανε λόγο για έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα ΕΑΝ οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ολοκληρωθούν, επισημαίνοντας πάντως ότι οι συνομιλίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Έχω ελπίδες, αλλά όχι την προσδοκία, ότι όλα θα έχουν κλείσει πριν από το Eurogroup την Παρασκευή», επισήμανε.

Οι διαφωνίες

Μια από τις βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις αφορά τα δημοσιονομικά: η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να ερίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΕΕ.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές συμφώνησαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24% από το 23%, στο πλαίσιο μιας σειράς φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ.

Τα μέρη συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί ή όχι στα περίπου 8.000 από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε μια μείωση στα περίπου 9.000 ευρώ.

Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, από το οποίο η Αθήνα ελπίζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Δημοφιλή