ΔΙΕΘΝΕΣ
20/04/2016 13:59 EEST | Updated 21/04/2016 08:36 EEST

Συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Συμφώνησαν πως δεν συμφωνούν σε τίποτα

A woman walks past the NATO logo at the entrance of the Alliance
headquarters ahead of a NATO foreign ministers meeting in Brussels
December 4, 2003. Transatlantic strains over EU defence ambitions were
set to overshadow a session of NATO foreign ministers on Thursday, as
they did when the alliance's defence ministers met earlier in the
week.

REUTERS/Thierry Roge
Reuters Photographer / Reuters
A woman walks past the NATO logo at the entrance of the Alliance headquarters ahead of a NATO foreign ministers meeting in Brussels December 4, 2003. Transatlantic strains over EU defence ambitions were set to overshadow a session of NATO foreign ministers on Thursday, as they did when the alliance's defence ministers met earlier in the week. REUTERS/Thierry Roge

Η πρώτη επίσημη συνάντηση του ΝΑΤΟ με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στη Συμμαχία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια υπογράμμισε τις βαθιές διαφωνίες Ανατολής και Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία και το μέλλον της ασφάλειας της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Στη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε ότι διαφωνούμε για τα γεγονότα, την αφήγηση και τις ευθύνες για την Ουκρανία", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση.

"Πολλοί σύμμαχοι διαφωνούν όταν η Ρωσία προσπαθεί να περιγράψει [την κρίση στην Ουκρανία] ως εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που γίνεται είναι ότι η Ρωσία αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας υποστήριξη στους αυτονομιστές, πυρομαχικά, χρηματοδότηση, εξοπλισμό και επίσης διοίκηση και έλεγχο", είπε.

"Άρα υπάρχουν βαθιές διαφωνίες", πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη συνάντηση "ειλικρινή, σοβαρή, στην πραγματικότητα θα έλεγα πολύ καλή".

"Συμφωνήσαμε πως είναι προς το συμφέρον όλων μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους του πολιτικού διαλόγου. Είναι τόσο αναγκαίο όσο και χρήσιμο, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς των εντάσεων", είπε, αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαλτική.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι θέλει να περιμένει μέχρι να αναλυθούν τα "αποτελέσματα" της συνάντησης και "να εξεταστούν τα επιχειρήματα" των Συμμάχων προτού προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση με αυτή τη μορφή.

Ο Γκρούσκο κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα στέλνοντας ένα αντιτορπιλλικό με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κοντά στο Καλίνινγκραντ την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα αντιδράσει, αν καταστεί αναγκαίο.

"Πρόκειται για προσπάθειες να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Ρωσία", είπε ο Γκρούσκο. "Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προληπτικά μέτρα για να αντισταθμίσουμε αυτές τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία", είπε.