ΔΙΕΘΝΕΣ
21/04/2016 08:45 EEST | Updated 21/04/2016 08:45 EEST

Μεξικό: Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε πετροχημικές εγκαταστάσεις

AFP via Getty Images
Military personnel take care of the first injured workers after an explosion at the Pajaritos PEMEX petrochemical plant in Coatzacoalcos, Veracruz state, Mexico on April 20, 2016.A spectacular explosion at an oil facility in southeastern Mexico killed three and injured at least 30 workers Wednesday, state-run energy giant Pemex said. / AFP / SERGIO BALANDRANO (Photo credit should read SERGIO BALANDRANO/AFP/Getty Images)

Τουλάχιστον τρία άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 136 τραυματίσθηκαν σε έκρηξη που έγινε σε μεγάλες πετροχημικές εγκαταστάσεις της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Μεξικού Pemex, στην πολιτεία της Βερακρούζ στον Κόλπο του Μεξικού.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή ενώ τα σχολεία έκλεισαν. Τηλεοπτικά συνεργεία μετέδωσαν εικόνες μεγάλης πυρκαγιάς και πυκνού καπνού.

Η εταιρεία είπε ότι η έκρηξη δημιούργησε ένα τεράστιο, μαύρο σύννεφο καπνού και σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις παραγώγων χλωρίου κοντά στο λιμάνι του Κουατσακοάλκος, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εξαγωγών πετρελαίου της εταιρείας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο βινυλίου της Petroquimica Mexicana de Vinilo (PMV), εταιρείας που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του πετροχημικού τμήματος της Pemex και της μεξικάνικης εταιρείας κατασκευής πλαστικών σωλήνων Mexichem.

Υπεύθυνη για το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η έκρηξη είναι η Mexichem, η οποία είπε σε σύντομη ανακοίνωσή της ότι το συμβάν έγινε στο τμήμα αιθυλενίου του εργοστασίου.

Μάλιστα όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η έκρηξη έγινε αισθητή έως και 10 χιλιόμετρα μακρυά.

Οι αρχές έδωσαν εντολή σε όσους δεν εγκατέλειψαν την πόλη να μείνουν μέσα στα σπίτια τους με τα παράθυρα κλειστά προκειμένου να μην εκτεθούν σε τοξικά αέρια. Όμως η Pemex ανέφερε ότι ο καπνός διαλύθηκε γρήγορα μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.

Από τους 136 τραυματίες, οι 88 παράμειναν στο νοσοκομείο, ενώ οι 13 από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης σύμφωνα με την εταιρεία, δεν επηρεάστηκαν οι εξαγωγές.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο όπως μεταδίδει το BBC και στο παρελθόν έχουν αναφερθεί εκρήξεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 σημειώθηκε έκρηξη και πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της Pemex στην περιοχή Tamaulipas με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι. Επίσης σε άλλες εγκαταστάσεις της Pemex στην πρωτεύουσα του Μεξικού το 2013 άλλη μια έκρηξη κόστισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Sponsored Post