Τα μέτρα της Ιεράς Συνόδου κατά του Συμφώνου Συμβίωσης ετερόφυλων και μη

Τα μέτρα της Ιεράς Συνόδου κατά του Συμφώνου Συμβίωσης ετερόφυλων και μη
Eurokinissi

Πέντε μέτρα που στόχο έχουν να αποτρέψουν τους πολίτες από το να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης προτείνει η Ιερά Σύνοδος να εφαρμόζουν οι μητροπολίτες. Οι προτάσεις αφορούν σε καθημερινές εκκλησιαστικές ενέργειες και εμπλέκουν ακόμα και τους μελλοντικούς νονούς και παράνυφους.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προτείνει:

  • Η μητρόπολη να μην εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, ώστε η Εκκλησία να γνωρίζει εάν το ζευγάρι παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
  • Αν ζητήσουν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο εύλογα, άτομα τα οποία στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε –εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο– ο μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.
  • Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.
  • Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί, είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του.
  • Περιορισμοί τίθενται στους ανάδοχους ή παρανύμφους. Πλέον, για να γίνει κάποιος νονός ή παράνυμφος, πρέπει όχι μόνο να μην έχει τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και να μην έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων», στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, προτείνει τα παραπάνω μέτρα να εγκριθούν από την επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα από τις ιερές μητροπόλεις.

Δημοφιλή