Κόλαφος η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Κόλαφος η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό
sooc

Έντονη κριτική στη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό ασκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «προβληματική» η οποία παραβιάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για συμφωνία η οποία παραβιάζει τα όρια του διεθνούς δικαίου, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει μία σειρά από «ανησυχίες» οι οποίες έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι, την φιλοξενία των μεταναστών σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά και την ανεπαρκή νομική προστασία των προσφύγων οι οποίοι ζητούν άσυλο.

Η ίδια έκθεση χαρακτηρίζει επίσης ως «ντροπιαστικά αργή» την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη σε ότι αφορά την

μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

«Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας υπερβαίνει τα όρια του τι είναι επιτρεπτό σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», αναφέρει η έκθεση η οποία έχει συνταχθεί από την Ολλανδή βουλευτή Tineke Strik.

«Η συμφωνία εγείρει πολλά ζητήματα συμβατότητας αναφορικά με τους βασικούς κανόνες με τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα των μεταναστών», αναφέρει επίσης η έκθεση επίσης, ενώ γίνεται λόγος για «προβληματική συμφωνία».

Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επικρίσεων αναφορικά με την συμφωνία με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα της Guardian.

Δημοφιλή