ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/04/2016 13:16 EEST | Updated 21/04/2016 17:02 EEST

Σύγκλιση σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και φορολογικό. Αγκάθι μόνο το αφορολόγητο

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) speaks to the media while Economy Minister George Stathakis (L) looks on as they leave a hotel following an overnight meeting with representatives of the International Monetary Fund, the European Commission, the European Central Bank and the eurozone's rescue fund, the European Stability Mechanism in Athens, August 11, 2015. Greece and its international lenders clinched a multi-billion-euro bailout agreement on Tuesday after marathon talks through the

Αναστροφή κλίματος με πολλές συγκλήσεις και μοναδική διαφοροποίηση στο αφορολόγητο κάτι που θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσω πολιτικής συμφωνίας στο eurogroup της Παρασκευής (22/4), χαρακτήρισε τη συνάντηση μόλις μια ώρας του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Άλλωστε αυτό το θετικό κλίμα επιβεβαίωσαν ουσιαστικά και οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, αφού όπως άφησαν να εννοηθεί υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μετά από το Ασφαλιστικό και στο φορολογικό και κόκκινα δάνεια. Ειδικότερα εξερχόμενοι οι δύο υπουργοί από το κεντρικό ξενοδοχείο που διεξάγονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δήλωσαν ότι υπάρχει σύγκληση στα ανοικτά ζητήματα με τους θεσμούς και μοναδική εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι το αφορολόγητο, αλλά η διαφορά είναι μικρή κάτι που αναμένεται να ξεπεραστεί.

Παράλληλα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αν και οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα έμεναν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, τελικά αναχωρούν για το Άμστερνταμ ,όπου θα συνέλθει το Eurogroup, καθώς μετά τις συγκλήσεις η διαφορά στο αφορολόγητο θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Στόχος πλέον στο Eurogroup για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι δοθεί ένα θετικό σχόλιο ότι επίκειται ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και αν ανακοινωθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Μεγάλη εβδομάδα, ή αμέσως μετά το Πάσχα, όπου θα επιχειρηθεί να κλειδώσει και με την βούλα η συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης. Στη φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και η αναθεώρηση προς τα πάνω του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat για το 2015, που δικαιώνει την Ελλάδα και καθιστά αστοχίες στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που ζητά επίμονα πρόσθετα μέτρα.

Η συμφωνία φαίνεται να έχει κλείσει. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. «Σχεδόν λευκός καπνός από την διαπραγμάτευση», δήλωσε η κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι μοναδικό αγκάθι είναι το αφορολόγητο. «Υπάρχει σύγκλιση», είπε ανώτατος αξιωματούχος αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και στο ασφαλιστικό. «Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, η ελληνική πλευρά διασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε.