ΔΙΕΘΝΕΣ
22/04/2016 18:18 EEST | Updated 22/04/2016 18:18 EEST

Τελετή επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή 160 χωρών

KENA BETANCUR via Getty Images
France's President Francois Hollande (2L) speaks next to United Nations Secretary General Ban Ki-moon (2R), executive secretary of the UN Framework Convention on Climate Change Christiana Figueres (R) and French Minister of Ecology Segolene Royal at the United Nations after the Opening Ceremony of the Signature of the Paris Agreement on April 22, 2016 in New York.French President Francois Hollande signed the Paris climate agreement, the first leader from a record 171 countries to endorse the ac

Να επικυρώσουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Κλίμα που στόχο έχει τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου καλούνται σήμερα, Παρασκευή, 160 χώρες του ΟΗΕ, μεταδίδει η Deutsche Welle (DW). Η Παρασκευή 22 Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία, καθώς γιορτάζεται η «Ημέρα της Γης» που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ.

Στα πλαίσια της επικύρωσης, στη Νέα Υόρκη βρίσκονται αρχηγοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και Φρανσουά Ολάντ, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τόνισε μάλιστα τη σημασία της παρουσίας εκπροσώπων της παγκόσμιας βιομηχανίας στην ειδική τελετή καθώς «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία σήμερα θα καθορίσει και τον τρόπο λειτουργίας της στο μέλλον».

«Κι αυτό διότι στα περιβαλλοντικά ζητήματα συνήθως ο οικονομικός και βιομηχανικός τομέας μπλοκάρει τις συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο. Πλέον ακόμη και αυτοί συμφωνούν στο ότι οι επιβλαβείς εκπομπές θα πρέπει να κοστολογούνται», πρόσθεσε.

«Είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος» υπογράμμισε ο Μπαν Κι Μουν. 

Όπως μεταδίδει τη DW, παρά τη σημερινή τελετή στην έδρα του ΟΗΕ, μένει η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στα κοινοβούλια κάθε χώρας. Η προσοχή είναι στραμμένη στις χώρες που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης της ατμόσφαιρας, όπως είναι η Ιαπωνία, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.