7 διάσημα κομμάτια που ίσως δεν ξέρατε πως έχει γράψει ο Prince

7 διάσημα κομμάτια που ίσως δεν ξέρατε πως έχει γράψει ο Prince
Prince performs during his 'Diamonds and Pearls Tour' at the Earl's Court Arena in London, Britain, June 15, 1992. REUTERS/Dylan Martinez
Prince performs during his 'Diamonds and Pearls Tour' at the Earl's Court Arena in London, Britain, June 15, 1992. REUTERS/Dylan Martinez
Dylan Martinez / Reuters

Τα δυσάρεστα νέα του θανάτου του Prince το βράδυ της Πέμπτης (21/4) άφησαν τον κόσμο μουδιασμένο και σε κατάσταση σοκ. Για την ακρίβεια, σόκαραν τους πάντες για άλλη μια φορά μια φορά μέσα στο 2016, μια χρονιά που μπορεί και επίσημα πλέον να χαρακτηριστεί «μαύρη» για τον κόσμο της showbiz και των τεχνών.

Ο Prince άφησε πίσω τους μια μουσική κληρονομιά της τάξης του Michael Jackson και του Freddie Mercury, γεμάτη τραγούδια, συνθέσεις, live ερμηνείες και εμβληματικές εμφανίσεις. Εκτός όμως από τα θρυλικά «Purple Rain», «Little Red Corvette», «Kiss», «Let's Go Crazy» και δεκάδες ακόμα all time classics, ο Prince είχε γράψει και αρκετά τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες. Οι φαν του ξέρουν σίγουρα κάποια από αυτά, υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

The Bangles – Manic Monday

O Prince χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Christopher» για να γράψει αυτό το κομμάτι για το γυναικείο συγκρότημα Apollonia 6, τελικά όμως κατέληξε να γίνει το πρώτο μεγάλο hit των The Bangles το 1986.

Chaka Khan – I Feel For You

Το κομμάτι αυτό πρωτοεμφανίστηκε στο άλμπουμ «Prince» του Prince το 1979 αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Μετά από πέντε χρόνια το ανακάλυψε η Chaka Khan, το έφερε πιο κοντά στο κλίμα των 80s και πλέον είναι γνωστό ως η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της.

Cyndi Lauper – When You Were Mine

Ένα ακόμα κομμάτι που εμφανίστηκε σε άλμπουμ του Prince, το «Dirty Mind» του 1980. Για άλλη μια φορά, ο καλλιτέχνης δεν μπήκε στον κόπο να το κυκλοφορήσει σε μορφή single, η Lauper όμως το λάτρεψε και το έκανε δικό της, κυκλοφορώντας το ως single μέσα από το άλμπουμ της «She's So Unusual» του 1983.

Madonna – Love Song

Ο Prince είχε συνεργαστεί πολλές φορές με την βασίλισσα της ποπ, για την ακρίβεια είχε συμμετοχή σε τρία κομμάτια του «Like A Prayer», χωρίς όμως να συμπεριληφθεί στα credits. Ωστόσο, το «Love Song» δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου ως συνεργασία των δυο τους.

Sinead O'Connor – Nothing Compares 2 U

Η σχέση του Prince με την Sinead O'Connor δεν ήταν καθόλου καλή, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της τραγουδίστριας η οποία τον είχε κατηγορήσει για σωματική βία μια φορά που την είχε καλέσει στο σπίτι του. Το cover της Ιρλανδής μουσικού στο εν λόγω κομμάτι όμως, το οποίο είχε ερμηνευτεί αρχικά από το side project του Prince, The Family, δεν ήταν απλά καλό αλλά μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 90s.

Alicia Keys – How Come You Don't Call Me

Για ακόμη μία φορά, ο Prince έγραψε και ερμήνευσε αυτή την εκπληκτική μπαλάντα ως b-side σε κάποιο δίσκο του. Το 2001, η Alicia Keys το πήρε και το ηχογράφησε ξανά, δημιουργώντας ένα εξίσου υπέροχο cover που συμπεριέλαβε στο ντεμπούτο άλμπουμ της.

Stevie Nicks – Stand Back

Αυτή είναι μια κάπως διαφορετική ιστορία από τις προηγούμενες, αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα. Ο μύθος λέει πως η Stevie Nicks σκέφτηκε το κομμάτι μια μέρα που ήταν στο αυτοκίνητο και άκουγε στο ραδιόφωνο το «Little Red Corvette» του Prince. Έγραψε λοιπόν ένα πρόχειρο demo του τραγουδιού που εμπνεύστηκε από τον Prince και τη μέρα της τελικής ηχογράφησης, σύμφωνα με την ίδια, ο Prince ήρθε στο στούντιο και έπαιξε το κομμάτι των συνθεσάιζερ, ενώ βοήθησε και στην παραγωγή.

Δημοφιλή