Φίλης: Έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με συντηρητικές δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Φίλης: Έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με συντηρητικές δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ
Sooc

Πολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε χαιρετισμό του στο 10 τακτικό συνέδριο της ΝΔ.

«Η λαϊκή δημοκρατική διαίσθηση έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη διαμόρφωση των όρων της νέας δημοκρατικής Μεταπολίτευσης. Αυτό δεν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου έργο ενός μόνο κόμματος, αλλά ούτε μπορεί να χαθεί σε προγραμματικές απροσδιοριστίες και σε οικουμενικά σχήματα που επικαλύπτουν τις διακρίσεις. Η σύγχρονη Αριστερά, κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης, παρά τις δυσκολίες της πορείας, έχει αναδειχθεί ως ο ένας πόλος της πολιτικής ζωής της χώρας, ανοικτός σε πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, πολιτικά αντίπαλος προς τη δεξιά οιασδήποτε μορφής. Ταυτόχρονα, όμως, πολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο» δήλωσε ο κ. Φίλης.

Μέσα στις συνθήκες της βαθιάς κρίσης, η κάθε πολιτική παράταξη καλείται να επαναπροσδιοριστεί και στη βάση προγραμματικών προταγμάτων να συστήσει νέες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε η κοινωνία και η οικονομία σταδιακά να βγουν από το τέλμα της λιτότητας και της ανεργίας, σημείωσε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε πως, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, «τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ανάμεσα στους πιστωτές, «υπάρχουν δυνάμεις που για λόγους ιδεολογικού δογματισμού ή ακραία ιδιοτελών ταξικών συμφερόντων, αδικούν την πατρίδα μας και, ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τον ευρωπαϊκό μεσογειακό νότο ως μια ιδιόρρυθμη ζώνη β΄ κατηγορίας».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είπε ο κ. Φίλης, «είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή της χώρας από τον καταστροφικό αντιπολιτευτισμό και να αναζητηθούν δυνατότητες συμπτώσεων ή και συναινέσεων που θα ευνοήσουν την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών της χώρας μας στην Ευρώπη. Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά δεν είναι της ίδιας βαρύτητας και ποιότητας».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι η αντιπαράθεση με τους «νταβατζήδες» είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και για να σπάσει το σύστημα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Δημοφιλή