Γιούνκερ: Περιμένουμε πολλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γιούνκερ: Περιμένουμε πολλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Sooc

Την στήριξή του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε στο 10ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μεγάλη μου χαρά να παρακολουθώ στενά την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που ενέταξε την Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία έχει δυναμική και προοπτική και μοιραζόμαστε κοινές φιλοδοξίες για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι εκτιμά ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Περιμένουμε πολλά από τον Κυριάκο και είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαψεύσει τις ελπίδες σας και τις προσδοκίες μας», σημείωσε.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι ήταν ο ένας από τους δύο ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που τον πρότειναν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έχω πολλά ελαττώματα, αλλά το να ξεχνώ τους φίλους μου δεν είναι ένα από αυτά», είπε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορά στις προσπάθειες της χώρας μας να διαχειριστεί την οικονομική και προσφυγική κρίση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβομαι και εκτιμώ όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για την αταλάντευτη θέληση των Ελλήνων να κατοχυρώσουν τη θέση της χώρας σας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες έχουν αποδείξει, ιδιαίτερα αυτά τα τελευταία χρόνια, το θάρρος, τη δύναμη και την υπομονή τους».

«Θα ήθελα επίσης, να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων στη διαχείριση του προσφυγικού με πρωτοφανή αλληλεγγύη, ανθρωπιά και φιλοξενία. Ξέρω ότι έχετε αναλάβει δυσανάλογο μέρος της ευθύνης που αντιστοιχεί συνολικά στην Ευρώπη», τόνισε, διαβεβαιώνοντας το ακροατήριο ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη της στις προσπάθειες διαχείρισης των ροών.

«Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας. Με πόρους, με ειδικούς, με μέσα. Δεν ταχθήκατε απλά φρουροί των συνόρων σας. Η Ιστορία σας ανέθεσε τον δύσκολο ρόλο του Ακρίτα της Ευρώπης. Στα σύνορά σας αρχίζει και τελειώνει η Ευρώπη, και η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος της κοινής αυτής ευθύνης», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη και την ΝΔ και την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη Νέα Δημοκρατία και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, τώρα περισσότερο από ποτέ. Γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

Δημοφιλή