Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-1

Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-1
contra

Ο Ατρόμητος προηγήθηκε με 1-0 χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Εντουάρντο Μπρίτο στο 68', αλλά ο Ραφίκ Τζεμπούρ λύτρωσε την ΑΕΚ στο 88ο λεπτό, χαρίζοντάς της την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Η εικόνα του αγώνα

Το 1-0 του πρώτου αγώνα έδινε ένα ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στην ΑΕΚ έναντι του Ατρόμητου. Γι' αυτό το λόγο, ο Τραϊανός Δέλλας επέλεξε να αλλάξει τα 5/11 της αρχικής ενδεκάδας σε σχέση με την πρώτη αναμέτρηση, κάνοντας πιο επιθετική την ομάδα του. Οι Σουμπίνιο, Μίλος Στόιτσεφ και Δημήτρης Παπαδόπουλος πήραν φανέλα βασικού, με τους Δημήτρη Γροντή, Κοσμίν Ματέι και Αντονί Λε Ταλέκ να κάθονται στον πάγκο. Στον αντίποδα, ο Στέλιος Μανωλάς πιστός στο δόγμα «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», παρέταξε την ίδια ακριβώς ενδεκάδα με το πρώτο ματς, με τον Πέτρο Μάνταλο να τοποθετείται ξανά πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Χρήστο Αραβίδη.

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό 10λεπτο, ο Ατρόμητος ανέλαβε τα ηνία του παιχνιδιού και πίεσε για το πολυπόθητο γκολ, όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που έφθασε πιο κοντά στην επίτευξη τέρματος. Παρόλα αυτά, τα σουτ των Μάνταλου (12') και Αραβίδη (16') δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Η συμμετοχή του Σουμπίνιο στη βασική ενδεκάδα βοήθησε τους Περιστεριώτες στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά υπήρχε ξεκάθαρο πρόβλημα στην τελική προσπάθεια, παρά το γεγονός πως ο Παπαδόπουλος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος. Μάλιστα, ο έμπειρος επιθετικός ήταν πρωταγωνιστής στη σημαντικότερη στιγμή των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος, αλλά ο Αλάιν Μπαρόχα αρνήθηκε το γκολ, αποκρούοντας με τα πόδια την κοντινή κεφαλιά.

Από την άλλη πλευρά, οι «κιτρινόμαυροι» προσπαθούσαν κυρίως με σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή να απειλήσουν τον Βασίλη Μπάρκα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τα σουτ του Έλντερ Μπαρμπόσα (29', 44') δεν ανησύχησαν τον νεαρό γκολκίπερ. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους η «Ένωση» είχε δύο καλές στιγμές, όμως τόσο η κεφαλιά του Βασίλη Λαμπρόπουλου (49') όσο κι αυτή του Δημήτρη Κολοβέτσιο (52') πέρασε πάνω από την εστία του Μπάρκα.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Ατρόμητος έφθασε μία «ανάσα» από το 1-0, αλλά ο Μίλος Στόιτσεφ δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σε τετ α τετ με τον Μπαρόχα. Τελικά, στο 66', σε μία ανύποπτη φάση οι Περιστεριώτες κέρδισαν πέναλτι για χέρι του Λαμπρόπουλου μέσα στην μεγάλη περιοχή, ύστερα από κεφαλιά του Παπαδόπουλου. Ο Εντουάρντο Μπρίτο, που ανέλαβε την εκτέλεση, δεν λάθεψε, δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του.

Οι παίκτες του Στέλιου Μανωλά προσπάθησαν να ξεπεράσουν την ψυχρολουσία, πίεσαν για το γκολ, αλλά ο Ατρόμητος έκλεισε τους χώρους και κυνήγησε το 2-0 στην αντεπίθεση. Τελικά στο 88ο λεπτό οι «κιτρινόμαυροι» αναπτύχθηκαν εξαιρετικά, ο Ντίντακ Βίλα έκανε το γύρισμα μέσα στην μεγάλη περιοχή κι ο Ραφίκ Τζεμπούρ με πλασέ προ κενής εστίας ισοφάρισε σε 1-1. Στα τελευταία λεπτά, οι Περιστεριώτες προσπάθησαν να πάρουν έστω τη νίκη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, με τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό με συνολικό σκορ 2-1 (1-0, 1-1).

MVP

Ο Ραφίκ Τζεμπούρ αποδείχθηκε «χρυσή αλλαγή» για την ΑΕΚ. Ο Αλγερινός επιθετικός ήταν ο σκόρερ του γκολ που έστειλε την «Ένωση» στον μεγάλο τελικό, κάνοντας -έστω και αργά- μερική απόσβεση των χρημάτων που δόθηκαν για χάρη του. Γενικότερα, ο έμπειρος άσος από την στιγμή που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο έδειξε διάθεση να βοηθήσει την ομάδα του, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνων για την άμυνα του Ατρόμητου.

Αδύναμος κρίκος

Ο Ρόναλντ Βάργκας συνέχισε τις μετριότατες εμφανίσεις, όντας στα 59 λεπτά που αγωνίστηκε ανύπαρκτος. Ο Βενεζουελάνος δεν βοήθησε σε κανένα σημείο τον «Δικέφαλο», έχοντας μηδέν(!) τελικές προς την αντίπαλη εστία.

Σχόλιο

Σε μία αναμέτρηση με μέτριο θέαμα, αλλά γεμάτη πάθος, ένταση και δυνατές μονομαχίες, η ΑΕΚ κατάφερε να αποδράσει με θετικό αποτέλεσμα από το Περιστέρι και να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Ο Ατρόμητος, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι ήταν πιο δραστήριος, επιθετικός και απειλητικός. Το πλάνο του Τραϊανού Δέλλα δούλεψε εξαιρετικά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά τελικά στα τελευταία λεπτά μίλησε η κλάση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Ατρόμητος: Μπάρκας, Κιβρακίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπίτολο, Κεϊτά, Ούμπιδες, Στόιτσεφ, Μπρίτο, Σουμπίνιο (76' Ματέι), Παπαδόπουλος (81' Λε Ταλέκ).

ΑΕΚ: Μπαρόχα, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Γιόχανσον, Σιμόες, Μάνταλος, Βάργκας (59' Τζεμπούρ), Μπαρμπόσα (92' Μπακάκης), Αραβίδης (90' Πέκχαρτ).

Πηγή contra.gr

Δημοφιλή