Σκίτσο με πιθηκόμορφη μορφή του Ερντογάν στο πρωτοσέλιδο της ολλανδικής De Τelegraaf

Σκίτσο με πιθηκόμορφη μορφή του Ερντογάν στο πρωτοσέλιδο της ολλανδικής De Τelegraaf
Twitter

Μετά τη σύλληψη της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ebru Umar, στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ολλανδική εφημερίδα «De Τelegraaf» τοποθέτησε στο πρωτοσέλιδό της σκίτσο που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να μοιάζει με πίθηκο και να συνθλίβει την δημοσιογράφο σε ένα χαρτί που γράφει επάνω «Ευρώπη».

Το πρωτοσέλιδο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι η Ολλανδία, όπως και η Γερμανία, διαθέτει νόμους που καθιστά παράνομη την εξύβριση ηγετών συμμαχικών χωρών. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν και συνέλαβε την Umar στην Τουκία, μετά από άρθρο της με το οποίο ασκούσε κριτική στις προσπάθειες του Ερντογάν να φιμώσει τον τουρκικό και ξένο Τύπο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες η Άνγκελα Μέρκελ δέχτηκε οξεία κριτική, όταν επέτρεψε την άσκηση δίωξης σε βάρος κωμικού που σατίρισε τον Ερντογάν στη γερμανική τηλεόραση. Στις αρχές του μήνα, άνδρες της ασφάλειας του προέδρου δεν δίστασαν να απομακρύνουν βίαια Τούρκους ρεπόρτερ από την ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

Η προσβολή του Ερντογάν στην Τουρκία αποτελεί σοβαρό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, στο πλαίσιο του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Κατά καιρούς, Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εξύβρισαν τον πρόεδρο της χώρας σε δημόσιο χώρο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Φεβρουάριο, ένας άνδρας δεν δίστασε μάλιστα να μηνύσει την σύζυγό του επειδή εκείνη «μιλούσε άσχημα» για τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται από την διεθνή κοινότητα για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας στη χώρα του, μετά τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet που κατηγορούνται για «κατασκοπεία και απόπειρα πραξικοπήματος» και την επιβολή δικαστικής εποπτείας στην εφημερίδα Zaman. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει ακόμα υπό τον έλεγχό τους και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan.

Δημοφιλή